Olaf Ontdekt Aquaducten

In Aqua Romana bouwen 2 tot 4 spelers Aquaducten. Het gaat er niet om dat je het grootste – of de langste Aquaduct bouwt, maar je moet in totaal de meeste meters maken. Een eenvoudig maar sterk spelsysteem zorgt er daardoor voor dat je doorlopend aan het rekenen bent om de juiste balans te vinden tussen lengte en punten. Met Aqua Romana van Queen Games leren kinderen voorzichtig vooruitdenken en optellen (maar automatiseert het niet zoals bv. Hurricount wel doet) .

Er zijn vier vormen waarmee je een aquaduct kunt bouwen: rechter, bocht, kruispunt of dubbele bocht. Welke richting je op kunt bouwen wordt bepaald door de bouwmeesters die langs de rand van het bord wandelen. Bouwmeesters staan elk spel op een andere plek, maar hun beweging is voorspelbaar, zelfs te beïnvloeden. Dat zet kinderen aan tot vooruitdenken: “Hey, als ik nu een rechte weg kies, kan ik er daarna een bochtje aan leggen …”

De ingenieurs (in de achtergrond in rood en geel) beginnen op een waterbron te bouwen aan een aquaduct. Een Bouwmeester (voorgrond) geeft met wegvormen (in dit geval dubbele bochten) aan hoe ze kunnen bouwen. Door Bouwmeesters te combineren ontstaan grote bouwwerken die in theorie veel punten waard zijn

Samenwerken?

Je werkt niet per definitie samen bij Aqua Romana, maar kunt natuurijk informeel wel afspraken maken (“Als jij  X doet, dan doe ik Y”) en met zijn vieren zou je twee tegen twee kunnen spelen. Aqua Romana is dus niet een zgn. ‘co-operatief spelletje’.

….

Aqua Romana is eenvoudig een snel te spelen. Het draait niet om de geschiedenis van de Romeinen, maar geeft wel wat mogelijkheden om te praten over het Romeinse waternet, de riolering of de manier waarop de Romeinen bouwden. Je leert er vooral mee vooruitdenken en je blijft rekenen.

Maar is het ook leuk na 20 keer spelen? 

Het is snel op te zetten en de speelstukken zijn duidelijk en met zijn vieren blijft het lang leuk. Een potje duurt gemiddeld een half uurtje en per avond is het een keer of 2 achter elkaar leuk. Wij spelen het om de 5-6 weken wel een keer.

Waar koop ik het? 

Het is niet te koop via Olaf Ontdekt, maar de meeste spelletjeswinkels kunnen er wel aankomen en anders is het bij de grotere online winkels zeker te vinden. Het kost tussen de 10 en 20 euro, afhankelijk van of je het nieuw of 2e hands koopt.