Lek

Leren doen we overal en altijd. De binnenband van Sofia’s fiets was poreus en moest vervangen worden. De buitenband was ook glad, dus die kon in één moeite mee. We hadden de fiets naar de fietsmaker kunnen brengen, maar samen zelf doen is natuurlijk veel leuker.

Het is misschien wel 25 jaar geleden dat ik (Roy) voor het laatst een fietsband repareerde. En sterker nog: zelf een fiets repareren zat niet in mijn vroege jeugd. Ik groeide op in een grote stad (Utrecht) met een toffe fietsenmaker aan de overkant van de straat. En het alternatief was een nog toffere fietsenmaker bij mijn opa en oma. Pas toen ik naar de Achterhoek verhuisde leerde ik van mijn klasgenoot Jan hoe je zelf een fietsband repareert en zelf hoe je een fiets (en brommer) uit elkaar haalt. Ik hoor hem (onder de pruimenboom) nog uitleggen dat steeksleutels 10, 13 en 15 essentieel zijn voor fietsonderhoud.

Tijd om die kennis op mijn dochter over te brengen.  Of in ieder geval een poging daartoe te doen. We bespraken banden, soorten rubber en diverse soorten gereedschap: bandenlichters, steeksleutels, ringsleutels, tangen, ratel en typen doppen/bits. We vergeleken ringen, moeren en schroeven en analyseerden de werking van het ventiel. En daarbij hadden we onwijs veel lol.