Onderwijs doen we zo

Een leven lang leren is niet een serie workshops of bijscholingen, maar is een manier van leven. Leren kun je namelijk overal en altijd, maar je moet er wel even mee bezig zijn. Leren houdt niet op bij scholen of een kinderdagverblijf en is niet de exclusieve verplichting van docenten. Sterker nog: leren begint bij de ouders en scholen kunnen daarop iets toevoegen.

Wij leren altijd en overal: op straat, in winkels, op de markt, maar natuurlijk ook in musea en op festivals. We doen veel project georiënteerd. Zodra Sofia ergens interesse in toont, dan stimuleren we dat door het interessegebied samen met haar te ontdekken. Dat begint altijd bij boeken en verhalen, maar als snel volgt het maken van ‘iets’, bijvoorbeeld koken van historische gerechten of snijden of kleien van gereedschappen, etc.

Voor het uitleggen van maatschappelijke ontwikkelingen, het leren van geschiedenis en het begrijpen van de samenhang tussen die twee bezoeken we veel historische festivals en of locaties (kastelen, parken, streken). Een favoriet is de Living History Day die jaarlijks in september in Swifterkamp, het “Prehistorisch Dorp” bij Lelystad, wordt gehouden.

Swifterkamp is zoals de naam als zegt een prehistorisch dorp: er staan zelfgebouwde boerderijen en hutten uit lang vervlogen tijden. Er is een klein maar charmant en informatief museum, waarin je een prachtige set oud gereedschap en hulpmiddelen vindt en waar je bijvoorbeeld leert dat er vroeger in de polder ‘gewoon’ geleefd werd.

Voor de “Living History Day” nemen allerhande groepen tijdelijk hun intrek in het pre-historisch dorp. Er staan dan diverse tijdelijke kampen, er zijn workshops en verhalen en er zijn onwijs veel mensen die je tot in het kleinste detail over hun passie willen vertellen. En echt niets inspireert een mens meer dan een liefhebber die je van A tot Z meeneemt in zijn of haar wereld.

Sofia (2010) is al jaren echt geïnteresseerd in geschiedenis. Ze wil snappen hoe iets werkt: kleding, schoeisel, een harnas, het eten, wassen, de handel, transport en noem maar op. Dat heeft vast iets te maken met de boekenkast thuis waarin over iedere cultuur en periode wel iets te vinden is: van prentenboek tot kaarten, van sagen tot lijsten met jaartallen en beroemde figuren en natuurlijk bordspellen in alle soorten en maten.

In de voorbereiding voor 2017 stond de late Romeinse tijd centraal, zeg maar de periode waarin het georganiseerde Rome uiteen begon te vallen en de vroege (donkere) middeleeuwen volgde. We wilden daarom heel graag Fectio zien, een groep uit de regio Utrecht die zich heeft toegelegd op de laat-Romeinse periode rond de Nederrijn. Fectio is genoemd naar het Romeinse fort dat indertijd tussen Bunnik en Houten stond.

 

Vorig jaar was Fectio er trouwens ook, maar ontdekten we ze eigenlijk na afloop pas omdat we in de Prehistorie bleven hangen. Sofia was  toen uren bezig met het maken van touw, een mes en allerhande oud gereedschap. Was toen ook een fantastische dag.

Meer films? Volg ons op YouTube.