De opgraving

Tijdens de nationale archeologiedagen in oktober kun je veel leren over de geschiedenis. Op veel plekken kun je vondsten bekijken en workshops of lezingen bijwonen. Wij gingen naar de Schat van Dalfsen: een grafveld van Hunnebedbouwers. Daar werden talloze vondsten gepresenteerd en die mocht je vasthouden. Daarnaast kon je op een veld zelf op zoek naar sporen uit het verleden.

Bij de ontwikkeling van een nieuwbouwwijk vonden ze in Dalfsen initieel een grafveld van de Hunnebedbouwers uit de Trechterbekercultuur. Het veld was in goede conditie en het grootste ooit gevonden. Er kwamen talloze unieke voorwerpen uit de grond, waaronder een ongebruikte vuurstenen bijl van ca. 5.000 jaar oud. Later werd er ook nog een klein grafveld uit de middeleeuwen gevonden.

We waren er met een Thuisonderwijsgroep (of klas, hoe je het noemen wilt) met 7 kinderen uit 5 gezinnen en verkenden alle aspecten van de opgraving. Er werd uiteraard ook lang en intensief gespeeld.

Meer films? Abonneer je ons op YouTube kanaal!