Interesses

Voor haar opleiding volgen we zoveel mogelijk de interesses van Sofia. We bieden materialen en ideeën aan, maar leggen niets op. De gedachte is dat de interesse haar onbeperkt energie geeft om nieuwe stof op te nemen en eigen te maken. Deze aanpak hanteren we met alles, bijvoorbeeld ook voor lichamelijke ontwikkeling.

We komen veel in Duitsland en vanaf medio november heb je daar op iedere hoek van de straat van die kleine ijsbaantjes. Sofia vond de muziek en de lampjes zo interessant, dat ze maar wat graag wilde leren schaatsen. Op haar derde was dat vooral krabbelen achter stoelen en poppen aan. Stukje bij beetje ging het beter, maar schaatsen bleef beperkt tot de ijsbaan.

Op weg naar haar vijfde verjaardag ontdekte ze inline skates en de skatebaan in Zwolle. In het park en op de skatebaan zijn we nog altijd vaak te vinden:

Toen ze net zes was ontdekte ze ijshockey (in Zwolle) en dat speelt ze ook nog steeds.

En die interesse voor schaatsen probeer je dan te combineren. Veel musea hebben in de winter schaatsbaantjes en toffe programma’s voor kinderen. Eind 2016 bezochten we (met de ‘klas’) bijvoorbeeld het spoorwegmuseum en in Arnhem het Openluchtmuseum:

En terwijl het buiten nog aanvoelt als lente, heeft Sofia het al weer over schaatsen op de uiterwaarden. Net als vorig jaar: “En misschien neem ik dan wel rubberlaarzen en een regenbroek mee!”