BLOG – Van poffertjes naar intensieve uren over gewicht en inhoud

Als je zelf (een deel van) het onderwijs voor je rekening neemt, dan heeft dat consequenties voor hoe je leeft. Het maakt daarbij niet uit of je voor Thuisonderwijs kiest of met een Thuiszitter geconfronteerd wordt. Je zult je manier van leven moeten aanpassen aan de nieuwe realiteit.

Je kunt de leermomenten verspreiden over de hele dag en gebruik maken van alles dat je tegenkomt. Dat kun je iedere dag, zeven dag per week. Of je dat doet en of je daar dan het maximale uit weet te halen, wordt vooral bepaald door hoe je in de film zit. Als onderwijs in je hoofd op een eiland zit, dan ga je anders met leren om, dan wanneer je het een integraal deel van je leven maakt.

Een leven lang leren is thuis een belangrijk credo. Vakken en vaardigheden lopen door elkaar en een activiteit wordt zoveel mogelijk gebruikt om diverse onderwerpen te onderzoeken en uit te diepen. En ja, een handeling kost dan meer tijd dan wanneer je het op routine invult, maar de opbrengst kan enorm zijn.

Neem het bakken van pannenkoeken. Dat kan in een kwartier, maar je kunt er ook drie uur over doen. Daar moet je in je planning dan rekening mee houden, want anders leidt het tot stress. Maar als je de basisvaardigheid automatiseert, dan doe je dat dus vanzelf.

Voor de lunch kozen we voor pannenkoeken en Sofia (2010) besloot ze zelf te bakken. Dat leidde tot een zeer intensieve sessie over gewichten en afmetingen, want ze pakte er een kookboek bij en vond in het recept iets raars: 4 1/2 dl melk: “Wat is dat?”

We spraken over inhoud (lxbxh) en het verschil met oppervlakte (lxb). Met een rolmaat namen we de maat van een sisal vloerkleed en daaruit berekende we de oppervlakte. Daarna gingen we met vloeistoffen en maatbekers aan de slag. We onderzochten het verschil tussen milliliter, centiliter, deciliter en liter en rekenen met inhoud.

Sofia ontdekte dat een deciliter olie lichter is dan een deciliter water. Dat leidde tot een gesprek over soortelijk gewicht en dichtheid. En diverse experimenten met een weegschaal en vloeistoffen die op elkaar drijven.

Toen werd het tijd voor het bakwerk. Ze koos volkoren spelt meel in plaats van bloem uit het recept, want “dat smaakt van zichzelf gewoon lekkerder.”

Zo leuk!