De meest gestelde vragen over thuisonderwijs

Mensen die over thuisonderwijs horen, hebben logischerwijs veelal dezelfde vragen. Hoe doe je dat met het sociale aspect, leert een kind wel schrijven en hoe ziet dat onderwijs er in de praktijk uit. We maken er tenminste 1 film per week over, maar vaak meer. Mis er niet één en abonneer je hier.

Onderstaand de meest gestelde vragen met de antwoorden en een berg films ter illustratie, gebaseerd op onze gezinssituatie: 2 werkende ouders (waarvan 1 migrant) en 1 jong mens.

1. Het lijkt me zo eenzaam. 

Dat is het natuurlijk niet. Er zijn een paar honderd thuisonderwijzers in Nederland. Denk je echt dat we elkaar niet weten te vinden? Wat dacht je verder van kinderen uit de buurt? En wat denk je van al die sport-, speel- en muziekclubs. Wij kunnen 7 dagen per week vrij plannen en maken daardoor waarschijnlijk meer gebruik van clubs en musea (en de Efteling natuurlijk, want uitgestorven buiten schoolvakanties) dan welk schoolgaand kind dan ook.

En denk aan al die workshops of evenementen van organisaties bij je om de hoek, zoals bijvoorbeeld het IVN.

En dan zijn er nog de bijeenkomsten die speciaal gericht zijn op kleinschalig onderwijs. Kampeerweken, trektochten en projectmatige onderwijsbijeenkomsten.

Of een Grijze Jager Dag bij Archeon waar de mini met een team van vrienden aan de competitie meedeed:


En natuurlijke onze jaarlijkse NBTS party:

2. Zitten jullie dan de hele dag aan de keukentafel schooltje te spelen? 

De meeste Thuisonderwijzers hebben inderdaad een keukentafel, maar toch leren we vooral buiten. In de natuur of in een museum. Waar we ook maar een onderwijsmogelijkheid zien die aansluit bij waar onze Mini op dat moment in geïnteresseerd is. En ja dat doen we veelal in groepen en in ons geval altijd project georiënteerd.

Je maakt met elkaar een film voor een zanger:

Of zijn videoclip:

Of je werkt mee aan een opgraving.

Of dit:

Of een fietstunnel schilderen:

Of we gaan poffertjes bakken op de markt:

Maar we hebben ook echt wel eens een dag in en om het huis of aan de keukentafel. Dat ziet er dan zo uit:

3. Maar als alles leren is, komt zo’n kind dan wel aan spelen toe?

Goede observatie! De essentie van thuisonderwijs is gelukkig zijn in de manier waarop je leeft, zoals je naar het leven kijkt, of zoals je levensovertuiging zegt. Spelen of spelend leren is daar een essentieel onderdeel in.

Of:

4. Maar wij zingen en dansen. En doen aan toneel. Dat kan thuis gewoon niet.

Natuurlijk wel.

Of zo:

5. Maar heb je zelf dan overal verstand van? 

Nee, maar daar zijn tig onderwijsmethodieken voor. En collega-Thuisonderwijzers, vrienden, vakspecialisten, schooldocenten, al die vrijwilligers in musea en bij natuurverenigingen en natuurlijk familie.

6. Leuk zeg, die boiler. Maar hoe doe je het dan met moeilijke onderwerpen, zoals de dood?

Goede vraag zeg! Nou zo:

En zo.

7. Wow, meertalig!

Yep, lezen en schrijven in Nederlands, Russisch en Engels.

En als je een inkijkje in het dagelijks leven in Rusland wil hebben, dan is dit een aardige lijst met 12 films. Deze maakten we in 2019 tijdens familiebezoek. De serie geeft best een aardig beeld van hoe we meertalig onderwijs in het dagelijks leven stoppen.

8. Maar zit er structuur in jullie onderwijs? 

Jazeker! Wij hebben ervoor gekozen om een onderwijsplan te maken. Sofia leeft immers in de Nederlandse maatschappij en op het moment dat ze naar school wil, zal ze aansluiting moeten hebben bij  de school van haar keuze. Ons plan is gebaseerd op het curriculum zoals basisscholen dat ook gebruiken en opgesteld in overleg met wetenschappers gespecialiseerd in leren en leermethodieken en diverse onderwijzers. Ons onderwijsplan en leerlingvolgsysteem is door diverse instanties beoordeeld en gecertificeerd. Halfjaarlijks werken we het plan in overleg met externen en de mini bij.

En in dat volgsysteem gebruiken we veel video (foto’s, tekst) en een klein deel daarvan publiceren we dus online.

Wij voelen ons prettig bij een onderwijsplan, een Thuisonderwijsgroep en intervisie. Dat hoeft niet voor iedereen te gelden.

9. Dus jullie weten alles beter? 

Nee. Integendeel. En we hebben zoals hierboven beschreven heel veel hulp gezocht en als je bewust kiest voor Thuisonderwijs dan kan dat ook: je regelt vooraf de tijd, zoekt leermethodes en stromingen uit en bouwt je leeromgeving. Juist omdat we het niet altijd beter weten, overleggen we regelmatig met onderwijsdeskundigen, docenten en vakspecialisten.

10. Is Thuisonderwijs legaal? 

Thuisonderwijs is gewoon een legale vorm van onderwijs in Nederland. Het is zeker niet één van de populairste, want maar een handvol ouders geeft zelf onderwijs.

11. Gaat het om veel kinderen? 

Ca 1750 kinderen krijgen bewust Thuisonderwijs (cijfers 2023).

12. Thuisonderwijzers zijn net mensen.

Ja echt waar. Zoveel gezinnen, zoveel meningen. Net als met schoolgaande kinderen heb je thuisonderwijzers met allerhande achtergronden en overtuigingen. Wij geven interesse-gestuurd onderwijs, gebaseerd op intrinsieke motivatie. Dat betekent dus dat de energie van inzet van de mini de richting bepaalt en het is aan ons om daarin de juiste thema’s te stoppen (lezen, schrijven, rekenen, etc), zodat dat onderdeel wordt van die interesse. Wij vaccineren, gaan niet naar een kerk, doen heel veel met geschiedenis, muziek en uitvoerende kunsten.

Als je meer wil zien dan check je ons video kanaal van Olaf Ontdekt! Abonneer je hier.