BLOG – Hollandse nieuwe

Afgelopen donderdag mocht ik even terug naar de jaren ’90, toen ik iets met of in de vis deed. Als visboer mocht ik de salesafdeling van Detron inspireren over klanttevredenheid, efficiency en de grilligheid van het verkoopproces. Het was een topavond, wat niet heel verwonderlijk is, want Detron blijft gewoon de leukste ICT boer voor cloud en telefonie van het land.

Ter voorbereiding op die bijeenkomst maakte ik thuis vast wat haringen schoon. De Mini vond dat fantastisch om te zien en volgde het nauwgezet. Ze is gek op haring en proefde er gelijk één, maar kon helaas niet helpen, want ze had een hele hoop vrienden op bezoek waarmee ze projectmatig op onderzoek ging. Door haar interesse besloot ik het weekend erna een emmer haring te kopen om die samen met haar schoon te maken.

En zo stonden we zondagmiddag naast elkaar in de keuken haring schoon te maken. Het was natuurlijk even wennen voor haar, maar ze ging voortvarend (en precies als ze is) van start. “Traditioneel op de hand” lukte nog niet, maar op de plank ging het prima. En terwijl ze de haringen ontdeed van graat, ingewanden en huid, volgden we op radio 1 het verloop van de klassieker tussen Ajax en Feyenoord. Ze gingen met 0-0 de rust in: “Dat moet zo blijven, want dat is het beste voor PEC Zwolle,” aldus de Mini over ‘haar club’.

Ze genoot van het proces en telde de haringen die ze schoonmaakte. Uiteindelijk werden het er 5 van de 40. “Ik heb dus één-achtste van die emmer schoongemaakt!” zei ze triomfantelijk. “De volgende keer gaat het vast nog beter! Met Feyenoord ook, hoop ik dan maar.”