BLOG – Lucebert

Kunst vinden we – in alle vormen – heel belangrijk en daar zijn we in onze onderwijsprogramma’s druk mee. En vaak helpt de actualiteit daar ook een handje bij. Tijdens het eten bespraken we vandaag Lucebert: zijn kunst en zijn … eh … politieke overtuiging. Aanleiding is de column die Frits Barend over schreef in het Parool.  

Eerst hadden we het over de bezetting en de consequentie daarvan: rantsoeneringen, opgelegde censuur, vervolgingen en Arbeitseinsatz. Daarna bespraken we de vele Nederlanders die vrijwillig besloten de nazi’s een handje te helpen, zoals de beroemde kunstenaar Lucebert. Het was een enerverend gesprek dat naadloos aansluit bij “Reis door de Nacht” van Anne de Vries dat we momenteel samen lezen.

Sofia (zeveneneenhalf) vindt dat de kunst niet anders wordt nu je weet dat hij een aanhanger van de nazi’s was: “Je weet het zelf, dus je gaat er lelijker naar kijken. En daarom hang je het niet op. Maar aan het werk zelf verandert niets.”

Hmm, dat ben ik niet helemaal met haar eens, maar dat zeg ik haar niet. Ik leg thematiek uit en haal wat voorbeelden aan waarmee je (subtiel) een bepaalde ongelijkheid in een kunstwerk terug kunt laten komen. Samen bekijken we een aantal van zijn werken. 

Sofia: “Ik vind het leuk. Mooie vormen en lijnen, lekker kleurig.”

“Maar wat zie je erin?”

Sofia: “Wezens. Met veel monden. Er wordt gepraat denk ik. Of ze gaan elkaar opeten.”

“Mooi?”

Sofia: “Ja, zo gaat dat in de natuur.”

“Zou je het ophangen?”

Sofia: “De tekening vind ik mooi, maar het doet me denken aan iemand die niet zo goed was. Dat is dan moeilijk. Nou, denk het even niet.”

“Zou je het voor kunnen stellen dat andere mensen het ophangen?”

Sofia: “Natuurlijk. Sommigen zullen die geschiedenis niet kennen. Of de tekening mooie vinden.”

“Maakt dat wat uit?”

Sofia: “Nee, er zullen ook mensen zijn die het juist mooi vinden omdat hij de Duitsers hielp. Foute Nederlanders en Duitsers enzo.”

Daarna ging ze verder met het snijden van schaakstukken uit steen.

Ik ben wel heel benieuwd hoe dit gesprek gaat aflopen als ze 10-12 is.