BLOG – Wat eten we vandaag?

Na de acrobatiek-les vraagt Sofia wat we ‘s avonds eten. Vis leek mij, aangezien er bij die sporthal op de hoek een steengoede visboer staat en Sofia van jongs af aan bezeten is van vis. Dat vindt ze een goed idee, maar een vriendje van haar niet: hij blijkt vegetariër. Er ontstaat een meer dan aardig gesprek.

Hij: “Ik hou dus meer van dieren dan jij.”

Zij: “Nou, dat weet ik niet, want eindeloos voortplanten is ook niet handig. Bij Minecraft word ik helemaal gek van al die katten bijvoorbeeld.”

Hij: “Toch hou ik meer van vissen dan jij.”

Zij: “Nou, ik ben vooral gek op zeehonden, maar dat is geen vis. Maar ze zijn wel weer gek op vissen, hahaha. Ik ook trouwens, maar dan hou ik vooral van zalm, mosselen, inktvis en haring.”

Hij: “Ken jij al die soorten?”

Zij: “Natuurlijk.”

Op weg naar de auto maakten Sofia en ik het gesprek even af, want zij is inderdaad stapelgek op zeehonden. Dat begon met Olaf (zie onderstaande foto, maar ook de naam van deze website en het logo), maar de teller van knuffelzeehonden loopt inmiddels richting de 40. En dat is niet een verzameling pluche-beesten, maar dit gaat om persoonlijkheden, met elk unieke eigenschappen en onderlinge relaties. Ze onderscheidt de families Kortsok, Slagtand, Platneus, Dikvacht en Puntneus. En ja, we zijn bij alle zeehonden-creches en opvanglocaties in de ruime omgeving van Nederland geweest. De video toont Zeeland. Kortom: de zeehond is heilig.

Blog gaat verder onder de video.

Ik: “Als we zo bij de visboer komen en hij zeehond verkoopt, nemen we dat dan mee?”

Zij, even peinzend: “Nee.”

Ik: “Waarom niet?”

Zij: “Ik heb iets met zeehonden.”

Ik: “Vind je het zielig?”

Zij: “Misschien wel ja.”

Ik: “En vissen eten vind je niet zielig?”

Zij, peinzend: “Zeehonden hebben vis nodig om te leven, want zonder eten gaan ze dood. Ik vind eigenlijk de  zeehond leuker dan vis …. maar de vis natuurlijk lekkerder, hahahahaha! Ik denk dat ik gestoomde zalm neem. En een gebakken vis, zonder saus en kruiden. Jij dan?”

Onderstaand Olaf Kortsok, de zeehond waarmee het jaren geleden allemaal begon: