Een weekend theater en workshops

Dat waren drie fantastische dagen vol inspiratie. Wowwowow.

Vrijdagavond waren we in Nieuwegein bij de musical Woef Side Story van Ro Theater. Het is een voorstelling voor kinderen, gebaseerd op West Side Story van Leonard Bernstein en Stephan Sondheim. De hoofdrol in Woef Side Story is voor vlooien en honden. De show is razend knap gemaakt, want hij duurt ruim 2 en half uur (exclusief een kwartier pauze), verveelt geen seconde, is bij vlagen hilarisch en zijn gelaagdheid maakt hem voor kinderen en volwassenen super tof. Aanrader!

Zaterdag waren we overdag in Zutphen voor een congres over diverse onderwijsvormen. Wij mochten daar iets vertellen over thuisonderwijs in de praktijk. Dat was niet aan dovemansoren gericht, want een aantal gezinnen was speciaal gekomen voor voorlichting over het geven van onderwijs thuis, al dan niet in een flexischooling-situatie. Hoogtepunt was de kennismaking met een Rotterdams gezin en de face-to-face ontmoeting met Lex, iemand die we via social media al lang kenden maar nooit ontmoet hadden. Sofia vermaakte zich op het congres met allerhande workshops: schilderen, vilten, schilderen van keramiek en speelde buiten in de zon met (deels nieuwe) vrienden en vriendinnen.

We zitten veel in de trein, omdat we het een relaxte manier van reizen vinden. Tijdens de reis kun je lekker praten, een spelletje doen of natuurlijk een boek lezen, zoals hier op de terugweg vanuit Zutphen met sporen van het spelen en het klimmen in bomen op de broek. En de trein is ook een prima instrument om lichamelijke beweging te stimuleren: wie wil er nu een trein missen? Rennen dus!

De avond brachten we weer in het theater door. Dit keer bezochten we in Zwolle het pianoconcert van de getalenteerde Russische Yaroslav Kolpakov. Voor een volle zaal speelde hij bijna twee uur stukken van Liszt en Tjajkovski, met een prachtige toegift van Bach. De avond was voor ons zeer bijzonder, omdat Ksenia live de gedichten voordroeg behorende bij ‘De Seizoenen’ van Tjajkovski. Sofia tolkte in de pauze en na de voorstelling voor de Russische ouders van de jonge pianist: ze vertaalde van en naar het Russisch in gesprekken met Nederlandse bezoekers.

We hebben eerder aangegeven dat wij heel veel baat en houvast aan ons onderwijsplan hebben, want het zorgt voor een meer consistente aanpak. Zondag waren we in Zwolle gastheer voor een workshop “Hoe maak ik een Onderwijsplan“, geven door Karlijn en georganiseerd door Jeanette. Terwijl 9 ouders met de zware kost aan de slag gingen, waren de kinderen 600 meter verderop in Doepark Nooterhof aan het spelen en experimenteren met water in de breedste zin van het woord.

Aan het eind van de middag aten we met elkaar. Dat moest even snel, want er werd ad hoc een theaterbezoek aan het programma toegevoegd.

In Kampen bezochten we met een aantal kinderen de generale repetitie van Simply Sondheim, de grote musical van Artez, die dinsdag 10 april in Zwolle in premiere gaat. We kregen een half kijkje achter de schermen van zo’n grote productie. De voorstelling is een ode aan  Stephen Sondheim, de grote tekstdichter en componist die samen met Leonard Bernstein verantwoordelijk was voor onder andere West Side Story.