Wie ticken die Deutschen

In Europa is Duits voor bijna 100 miljoen mensen de moedertaal. En wereldwijd bezien is alleen de handelsstroom tussen Amerika en Canada groter dan wat er tussen Duitsland en Nederland heen en weer gaat. Veel banen in Nederland zijn daarom direct of indirect afhankelijk van Duitsland en veel Nederlands speelgoed komt ook uit die Heimat. Denk alleen maar aan Playmobil, Fishertechnik, Märklin en bordspellen zoals Catan en Talo. Daarbij is Duitsland voor Nederlanders ook al jaren het meest populaire vakantieland. Reden genoeg dus om Duitsers te willen begrijpen en Duits te leren, maar toch leren meer Duitsers momenteel Nederlands dan omgekeerd.

Dinsdag 17 april vieren we de dag van de Duitse taal! En via de Actiegroep Duits kun je daar tegen een bijdrage in de verzendkosten (euro 10,-) een onwijs tof onderwijspakket aanvragen voor je groep. In dat pakket vind je liedjes, kaarten, recepten, boeken, spelletjes, culturele achtergronden en veel onderwijstips.

Wij doen voor het tweede jaar mee en ook dit jaar is het pakket weer tof, waarbij opgemerkt dat de focus dit jaar op latere leeftijden ligt (14+) dan vorig jaar (vanaf 7). Neemt niet weg dat er genoeg haakjes in zitten om er weer een prachtige dag van te maken en die bereiden we als groep deze week voor.

Tijdens onze dag van de Duitse taal kijken we naar het land met zijn 16 autonome regio’s met hun eigen parlement, grondwet, regering, cultuur en gebruiken. Niet heel gek als je realiseert dat er in de grootste Duitse deelstaat zelfs meer mensen wonen als in heel Nederland. Over de grens hebben ze een federaal systeem dat lijkt op wat ze in de VS ook hebben. Hoe verhoudt burgerschap in Duitsland zich tot het Nederlandse?

Het land is uitgestrekt en kent grote verschillen in landschappen. Prima vertrekpunten voor een geografie en rekenen met afstanden en tijden. Ook leuk om te tekenen en schilderen. Ook een prachtige springplank voor een gesprek over onze gezamenlijke geschiedenis, zoals bijvoorbeeld de Hanze, het belang daarvan en de Hanzedagen 2018 in Rostock.

Net als in Nederland heeft iedere streek zijn eigen karakteristieke gerecht. Ook dat gaan we verkennen en daar gaan we met elkaar over praten. Waar lijkt het gerecht op, waar en hoe zou het ontstaan kunnen zijn. Misschien gaan we zelfs wel koken, zoals vorig jaar toen we Käsespätzle en Rostbraten naar authentiek recept van Ursula maakten.

Muziek speelt altijd een grote rol in ons onderwijs, dus ook tijdens de dag van de Duitse Taal. Met de kinderen gaan we liedjes zingen en spelen en ook de theatersport zal deels in het teken staan van Duits en Duitsers.

Spelletjes zijn altijd een wezenlijk onderdeel van ons onderwijsmodel. Dus ook voor de ontwikkeling van de Duitse taal in onze groep en het begrijpen van de Duitser gebruiken we spelletjes. Ook dit jaar zitten er weer handige sets in het pakket.

LET OP: dit bericht is – zoals als op Olaf Ontdekt – tenzij EXPLICIET anders vermeld – NIET GESPONSORD. Ik heb gewoon voor dat onderwijspakket betaald. Net als iedereen, net als vorig jaar.