BLOG – Oorverdovend

Even zijn we Karl, een Duitse soldaat die als communist een hekel heeft aan nazi’s. We horen zijn stem via onze hoofdtelefoon en voeren uit wat er gezegd of gedacht wordt. We lopen door een deel van de historische Zwolse binnenstad. Een stuk van de stad dat we heel goed kennen, maar dat plots een hele andere lading krijgt.

Soms staan we stil en kijken we om ons heen. We zoeken naar een groene deur, een ornament in de vorm van een zwaan of een vrouw met een handtas. Dan rennen we, want we worden achterna gezeten. Iedereen op straat kan een vriend of vijand zijn. De speurtocht eindigt in een schuilkelder waar Karl de rest van de oorlog uitzit.

 

Oorverdovend (voorlopig alleen op 4 en 5 mei in Zwolle) is een machtige vertelling. Een soort bioscoop in de openbare ruimte. Een escape-room in historische context. Je bent acteur en toeschouwer. En voor je slagen ben je afhankelijk van andere acteurs, wiens verhaal je niet hoort of kent. Een realtime avontuur dus. Het is spannend en inspannend, maar nooit eng. Oorverdovend is geestverruimend, confronterend en onwijs inspirerend.

Tijdens de wandeling word je nauwlettend in de gaten gehouden door de crew die zich werkelijk de benen uit het lijf rende en fietste om de rekwisieten op het juiste moment op de juiste plek te hebben of om zoekende deelnemers subtiel verder te helpen. Oorverdovend was een geweldige ervaring. Of zoals Sofia (7) zegt: “Heel erg leuk! Kan ik nog een keer?”

In de wachtkamer: terwijl in het huis achter ons de eerste deelnemer in het verhaal duikt, spelen Sofia en David een kietelspelletje.

David is met zijn moeder het huis in gelopen: hun beurt. Sofia wacht af. Op de achtergrond onze ‘reisleider’.

David met moeder Marian op pad. In de rugtas links de benodigde aanwijzingen en puzzelstukjes.

Wij zitten in het huis. We maken kennis met ramen, een keuken en een opsporingsregister. Karl moet formeel jacht maken op verzetsmensen.

In realiteit heeft hij daar geen zin in, maar werkt hij aan ‘De Waarheid’, een verzetskrant vanuit communistisch perspectief.

Showtime: lopen, zoeken, puzzelen … “Wat zei hij? Een man met een schoudertas? Of was het een vrouw? Bedoelde hij die vrouw die net langs liep of doet zij niet mee?”

De speurtocht brengt ons oa. in de fraaie Lutherse kerk van Zwolle, waar we kennis maakten met het verzet en we geconfronteerd werden met een mega dilemma. Nee, dat gaan we verder niet toelichten, want van Oorverdovend gaan we nog veel horen.