Work hard, play hard

Olaf Ontdekt ontstond uit een gesprek thuis over haar eerste ervaring als handelaartje op een Koningsmarkt. Ze vond het geweldig en wilde dat vaker doen. Was het niet te combineren met haar leuke spelletjes en theater?

Dat vonden we een goed idee. En zo ontstond een non-profit bedrijfje dat in Nederland 8 spelletjes op de markt brengt die primair leuk zijn, maar tegelijk ook op impliciete wijze de basisvaardigheden automatiseren. We bezoeken daarvoor 8-10 evenementen per jaar en verzorgen daarnaast een keer of tien een workshop ter verbetering van de communicatie tussen ouder en kind of kind en samenleving.

Dit keer Ontdekte Olaf Friendly4Kids, een geweldig evenement voor bewuste ouders, opvoeders en docenten in Rijswijk, georganiseerd door een grandioos team onder leiding van de bevlogen Peter. We verzorgden er geen workshop, maar waren er wel met onze spelletjes. Sofia combineerde het opbouwen (onderstaand) en afbreken (hierboven), met het geven van demonstraties aan geïnteresseerden en deed daarnaast ook veel mee in de toffe workshops die het evenement rijk was.

Het waren lange dagen voor Sofia. Vroeg op en aan de bak om haar kraam voor tien uur te hebben opgebouwd. Dat betekent dus het leeghalen van de auto om de spullen op de beursvloer te krijgen, het aankleden van de kraam en het uitstallen van de spelletjes. En waarom zou je schoenen aantrekken als dat op blote voeten kan ?

Sofia ontmoette op het event ook mensen wiens tweets we al maanden met elkaar doornemen. Hier moeder Brenda en dochter Rebecca, die beide onderwijs en liefde voor kinderen tot in de haarvaten hebben zitten. Moeder helpt kinderen die vastgelopen zijn, terwijl Rebecca het Onderwijs in gaat om te voorkomen dat kinderen vastlopen. Hoe mooi wil je het hebben?

Voor de ontwikkeling van Sofia is zo’n beurs geweldig. Ze leert met mensen om te gaan en vooruit te denken aangezien je zo’n event wel moet voorbereiden. Hoe gaan we de spelletjes presenteren? Welke folders nemen we mee? En hoe versieren we de kraam? Wat eten we zo’n hele dag eigenlijk?

Bovenal leert ze, in dit geval spelregels, op een gestructureerde manier  uit te leggen. Dat gaat nog niet altijd even soepel, maar al wel een heel stuk beter dan een half jaar geleden. Daarnaast leert ze natuurlijk rekenen en om te gaan met geld.

En soms was Sofia even de hort op, naar één van die gave workshops. Dan was ze aan het schilderen, een stofzuiger uit elkaar aan het halen of speelde ze geheim agent en moest ze met een groep allerhande puzzels oplossen.

“Het leven is een geschenk” leerde een vriendin me ooit. En zo is it. Zo’n beurs is voor Sofia hard werken en gedreven als ze is loopt ze echt de kantjes er niet af. Maar er is natuurlijk ruim tijd voor spel en vermaak.

Hier doet Sofia mee met een Judo-workshop, verzorgt door Westvliet Judo uit Den Haag.

Dit was de baas van de dag. Dat is niet haar zeehond Olaf, maar Karien. En aangezien Karien normaal gesproken de kok is voor de zeehonden-roedel en we twee dagen weg waren, moest daar wel een mouw aan gepast worden. In dit geval betekende het dat een andere zeehond een spoedcursus ‘koken’ kreeg in de week voorafgaand aan Friendly4Kids. Je kunt die roedel natuurlijk niet aan hun lot overlaten, want zo wonen ze je hele huis uit.

Lees hier de ervaring na de eerste dag.

Meer over Sofia en zeehonden.