Voldoening

Geld dat Sofia krijgt (zakgeld) of verdient met muziek maken of verkoop van haar spulletjes spaart ze op. Ze heeft niet echt een concreet spaardoel, maar heel soms komt er iets voorbij waar ze dan helemaal wild van is. Een hoorn waar je mee kunt communiceren bijvoorbeeld.

We lezen veel voor, in meerdere talen, en voorbeelden van boeken die indruk op Sofia hebben gemaakt, zijn ‘In de ban van de Ring’, ‘Ronja de Roversdochter’ en ‘De gebroeders Leeuwenhart’. De interesse die uit de boeken komt volgen we fanatiek, want stimuleren vinden we beter dan afremmen. Ruim een jaar waren we bijvoorbeeld ‘In de ban van de Ring’.

In het boek van schrijver Tolkien is het vooral het Ruitervolk van Rohan dat Sofia’s hart veroverde. Ze is gek op de Hobbits en vindt de Elven bijzonder, maar het Ruitervolk belichaamt wat ze belangrijk vindt: vrijheid, verantwoordelijkheid, moed, trouw en paarden.

Wanneer de hobbits tijdens hun avontuur onder de voet dreigen te worden gelopen, dan komen de Ruiters ten hulp. Ze kondigen hun komst aan met een hoorn. Het moment maakte diepe indruk op haar.

Ze maakte haar eerste hoorn van papier. Later van wol. En hout. Maar een echte bleef roepen ….  En dus begon de speurtocht die ons op talloze ambachtsmarkten, rommelmarkten en middeleeuwse markten bracht. Sofia zag veel hoorns, maar ze vond ze vaak te duur of te klein. Of niet mooi. Of het zat qua gevoel niet goed.

In Rusland kocht ze in 2017 een paar kleinere hoorns die ze met een handzaag zelf vermaakte tot haar ‘hoorn van Rohan’. Leuk, maar klein. En er viel niet echt op te blazen.

Door zoeken dus.

Vrijdag 22 juni 2018 was het raak op de Hanzedagen in Rostock! Bij een kraampje vond ze hem. Helemaal verliefd, maar 39 euro vond ze wel heel veel geld. “Ik slaap daar even een nachtje over.”

Zaterdagochtend vroeg ze of we die dag nog langs de markt zouden lopen. Of anders zondag. Ze wilde de hoorn nog even bekijken om te controleren of haar gevoel erover nog goed was. Toen we daar waren bleek dat het geval: “Die hoorn wil ik graag, uit mijn spaarpot.”

Super trots liep ze met haar hoorn naar de camper, waarmee we de Hanzedagen beleven. Onderweg oefende ze nog een paar keer met haar vriendinnen. Haar eigen hoorn van Rohan! Hoe tof.

Ook leuk om zondagochtend heel vroeg je ouders mee wakker te maken 🙂

Onze films van de Hanzedagen 2018 uit Rostock vind je hier