Zelf koken

Eten is een essentieel onderdeel van het leven en daar gaan we tamelijk bewust mee om. Sofia hebben we van jongs af aan geprobeerd enthousiast te maken voor smaken en koken. Dat komt allemaal niet vanzelf, dus daar moet je tijd in steken en geduld mee hebben.

Bij ons geen kant-en-klare maaltijden of potjes met gemalen en gepureerde voeding, maar eten dat we zelf koken. En daar hielp Sofia van jongs af aan bij mee. Nu is ze zeven en doet ze al veel helemaal zelf, omdat ze het leuk vindt.

Het wordt 37 graden vandaag, dus we kiezen voor een lichte frisse maaltijd. Ze maakt een salade van spitskool, met geroosterde noten, munt, koriander en granaatappel. De ontbrekende ingrediënten koopt ze eerst zelf bij Özen in Zwolle. Ze neemt en passant nog een zak tomaten mee, want “die heb je nooit genoeg”.

In de tuin steekt ze het fornuis aan, zodat die op temperatuur kan komen terwijl ze de salade snijdt. Koken zonder stress is vooral een kwestie van goed plannen.

De spitskool snijdt ze klein en de munt wordt gehakt. De noten worden geroosterd met wat kokos voor de zoetigheid. Ze maakt een dressing van een mix van sesamolie en zonnebloemolie, met peper en zout.

Als de salade klaar is, dan is het een kwestie van de worst die ze zelf uitkoos grillen: “Die is zo gaar, dus daar moeten we het niet van laten afhangen.”