De wereld ontdekken

Ruim zes maanden lang hadden we het in diverse projecten over leven en overleven. Als drager kozen we de scheepvaart van voor de industriële revolutie, want een zeilschip is een volwaardige (kleine) samenleving die voor haar hebben en houden heel tastbaar afhankelijk is van de elementen en dat is voor een jong mens volledig te overzien.

We lazen talloze boeken over het leven aan boord, onderlinge relaties, rangen en standen en de kennismaking met andere culturen. We bestudeerden geografie, zon, zee, stromingen en sterren. We onderzochten scheepsbouw en de ontdekkingsreizigers, maar doken ook in de zwarte kant van de VOC en het slavernij-verleden. We rekenden met oude en moderne maten. En natuurlijk maakten we met elkaar veel bijpassende muziek en genoten we van talloze eenpansgerechten.

We sloten een een project van zes maanden af met een zeiltocht op het Markermeer met de replica van de Halve Maen, het schip waarmee Henry Hudson voor de VOC Manhattan ontdekte.