Liedjes en verhalen met Femke Weidema

Vandaag ontdekten we Femke Weidema. Deze geboren Friezin werkt wereldwijd in de top van de muziekindustrie en is daarom veel te vinden in het Amerikaanse Nashville. Ze schrijft nummers voor Stevie Nicks en Mary J. Blige, won een Grammy en maakt muziek voor films en TV series, bijvoorbeeld het populaire Nashville. Ze werkt met beroemdheden als Liz Rose en Babyface en produceert muziek voor artiesten wereldwijd, behalve (vooralsnog) uit Nederland.

Femke wist vroeg dat ze de muziek in wilde, leerde op hele jonge leeftijd diverse instrumenten bespelen en kreeg toen ze begin 20 was de kans om het in de VS te proberen. Ze liet huis en haard achter en stortte zich vol op haar carrière. Aangejaagd door haar droom werkte ze 14 uur per dag, 7 dagen per week.

Femke wist jong dat ze de muziek in wilde. Ze speelt diverse instrumenten, waaronder gitaar, klarinet, accordeon, bas, drums en natuurlijk de piano.

Ze is momenteel één keer per jaar een paar weken in Nederland en dan combineert ze familie met werk. Zo staat ze deze week met een aantal vrienden in Nederlandse theaters. Ze spelen eigen werk en vertellen hoe de nummers tot stand zijn gekomen.

Wij troffen Femke & Friends in het prachtige en bomvolle Beauforthuis in Austerlitz. Ze trad daar op met Pieternel Osinga en Lovers & Lions, maar de samenstelling varieert per theater. Het raakvlak is dat ze elkaar in Nashville hebben leren kennen. De artiesten wisselen elkaar af of spelen met elkaar. De sfeer is ongedwongen, intiem en vrolijk.

Femke Weidema en Pieternel Osinga hebben er plezier in.

Ondanks haar status in het buitenland is Femke zo nuchter en toegankelijk als je het maar kunt bedenken en noemt het “toeval” dat ze weinig Nederlandse artiesten in haar stal heeft. Stiekem is het toch wel een grote wens om toch ook eens een landgenoot ergens te helpen doorbreken.

De serie optredens staat op de poster aangekondigd als “Nashville comes to Holland”, maar als je een country-achtige show verwacht dan kom je bedrogen uit. Femke & Friends laten de andere kant van Nashville horen. De show bestaat uit een aantal veelal gevoelige liedjes over het dagelijks leven, met een aaneenschakeling van hilarische anekdotes over bijzondere ontmoetingen, de eenzaamheid langs de weg, de illusie van de perfecte liefde en de hunkering naar een thuis.

Het werd een uitermate bijzondere avond en een kennismaking met een heel puur mens en haar droom.

Geen idee of er nog kaarten zijn, maar hier kun je in 2018 Femke & Friends en de andere kant van Nashville nog leren kennen:

  • 29 november De Lawei Drachten – met  Pieternel Osinga, Iris kroes en Mercy John
  • 30 november Neushoorn Leeuwarden – solo
  • 1 december Hedon Zwolle – solo
  • 2 december De Kattendans Bergeijk – solo

DOEN!