Naor Huus

Als onderwijsproject maakte ik samen met mijn dochter Sofia (8) de muziekvideo bij het nieuwe Drentse Volkslied ‘Naor Huus’. We analyseerden de tekst, bedachten een verhaal en verkenden diverse manieren van vertellen. Daarna werkten we de belangrijkste scenes uit op papier en oefenden we de camera-standpunten: Sofia deed ‘camera 2’ en schoot van statief maar wel volledig handmatig, dus tijdens de beweging zelf scherpstellen. Neem van mij aan, dat dit niet heel eenvoudig is. Maar ze deed het wel en nog sterker: de scene die het moeilijkste is, maakte zij. Net als bijna de helft van de andere beelden.

In de clip fietsen we door en langs een aantal bijzondere plekken in Drenthe op een fiets van voor de tweede wereldoorlog. We zagen het TT-circuit, de enige echte racebaan van Nederland en natuurlijk de hunebedden, de bossen, vennen en beekjes. In het prachtige Drentse veen schoot de ketting eraf en het was niet eenvoudig om die er weer op te krijgen, omdat die ouderwetse kettingkasten min of meer om de ketting gevlochten zitten en met een soort ritssysteem vastgemaakt zitten. Terwijl ik nadacht over alternatieve beelden, wist Sofia de kettingkast eraf te halen en de ketting erop te leggen.

Als dank voor haar werk, zingt Leon Moorman het liedje bij hoge uitzondering een keer live in een semi-privé setting: in de winkel die ze samen met vier vrienden als thuisonderwijsproject runnen. Dat unieke moment is zaterdag 22 december om ca. 15.30 uur. Daar kunnen een beperkt aantal mensen bij aanwezig zijn. Aanmelden in de winkel aan de Diezerpoortenplas 2 in Zwolle.