Sofia als expert in RTL Nieuws

Gisteren ging het op TV over thuisonderwijs en daar mocht Sofia bij RTL iets over zeggen. In die reportage werd gezegd dat we een tekenopdracht deden, maar we speelden rekenestafette, een spel dat bewegingsonderwijs in teamverband in een wedstrijd (onder druk) combineert met rekenen en presenteren. 

Dat spel was onderdeel van een dagprogramma waarin water centraal stond. Op het programma stonden verder waterpistool-polo (beweging, samenwerking, omgaan met teleurstellingen en rekenen), eieren bakken in de brandende zon (natuurkunde, biologie), muziekles (noten maken in flessen water), een waterdans (muziek, dansen, rekenen, omgaan met teleurstellingen en gevoel voor timing), natuur-historische uitleg over het prachtige Zwolse park waar we waren en natuurlijk vrij spelen: boogschieten, kano varen, skaten en vliegeren. 

RTL liep mee en was toevallig aanwezig bij de rekenestafette. Waren ze een half uur later gekomen, dan hadden ze een muziekles door een extern deskundige meegemaakt. 

In de reportage werd verder gezegd dat thuisonderwijskinderen één keer per week met leeftijdsgenoten omgaan. Ik weet niet waar dat vandaan komt, maar laten we even naar deze week kijken (tekst gaat verder onder de foto): 

  • Zondag: in groepsverband (15) deden we onder begeleiding van een extern deskundige een natuurhistorische wandeling in de binnenstad van Zwolle. We onderzochten bomen en struiken en het aanplant-beleid door de eeuwen heen. Impact van het klimaat en veranderingen in de leefomstandigheden werden treffend duidelijk gemaakt. Dat is geschiedenis, lichamelijke beweging, aardrijkskunde, biologie en onderwijs over het klimaat. Als je op jonge leeftijd intrinsieke liefde voor de planeet ontwikkelt, dan blijf je er ook als je ouder bent beter voor zorgen. Toch? Aansluitend zwommen we in de (prachtige) Zwolse gracht en vroeg in de avond had ze pianoles van een professioneel artiest. 
  • Maandag: met elkaar een film maken, met een theatertrainer, een ervaren regisseur en een professioneel artiest. Dat was een mix van lichamelijke beweging, timing en in groepsverband afgestemd scenes spelen. Verder werd er samen in het Drents gezongen en leerden de kinderen de basis van het Nedersaksisch dialect.
  • Dinsdag: thuis muziek maken. Sofia schreef een liedje op de piano en dichtte daar een tekst bij. Dat is spelen met taal op een melodie, rekenen met noten ivm ritme (dus rekenen met breuken) en je traint doorzettingsvermogen, want een liedje komt niet vanzelf. Daarna ging ze zwemmen met oma (lichamelijke beweging) en haakte ze een sjaal terwijl ze de Leeuwinnen van Japan zag winnen. 
  • Woensdag: als hierboven beschreven, de dag ‘in het park’ zoals RTL hem noemt. Groepsactiviteit dus, waarbij Sofia in de ochtend onder begeleiding van een professionele trainer eerst paardrijles (natuurlijk paardrijden) had. 
  • Donderdag: verjaardag van een vriendin, met 8 andere kinderen. Er wordt in en op het water een show gemaakt en samen gekookt. 
  • Vrijdag: een solo ochtend thuis en dan gaat ze verder met het snijden van een bakje uit hout . Sofia bleef logeren bij vrienden, waar ze vandaag met 3 leeftijdsgenoten ontbijt (ec) regelt.  Ze heeft muziektheorie via Skype met een extern muziekdocent (dirigent, koorleidster, speelt zelf 2 instrumenten op professioneel niveau). Later op de dag gaan we naar een serie korte theatervoorstellingen. 
  • Zaterdag: circusschool! De laatste training (4 uur lang) met 120 kinderen voor de grote voorstelling in Theater Odeon in Zwolle. Kaarten voor dat circustheater-spektakel koop je hier. Daarna gaat ze zwemmen. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Dat is een gemiddelde week voor ons, waarbij het weer en de seizoenen natuurlijk bepalend zijn voor de aard van de activiteiten. Wel combineren wij – zoals je ziet –  altijd het innerlijke (de ziel) met de kille ratio (hersenen), omdat we vinden dat een persoonlijkheid meer is dan de som van die losse delen. 

Ik ken geen thuisonderwijzer die zijn kind thuis opsluit of eenzaam opvoedt. Hoe denk je dat überhaupt te doen in deze tijd? Kenmerk van thuisonderwijs is dat je vooral veel samen doet met je kinderen, om zo het voorbeeld te geven van hoe je met elkaar omgaat of hoe je iets doet. Thuisonderwijs is heel bewust samen boodschappen doen, koken, eten, naar clubjes gaan en met elkaar activiteiten beleven. 

In de reportage wordt gezegd dat je naar school moet om weerbaar te worden, want daar leer je ruziën. Dat zegt vooral iets over de samenleving, namelijk dat die harder wordt en verruwt. Dat is blijkbaar een geaccepteerd bijproduct van het schoolsysteem, want daar leer je dat volgens de psycholoog. Waarom vinden we een grotere dweil praktischer dan het dicht draaien van de kraan? En waar eindigt dat dan? Gaan we over een paar jaar op school naast een veterbrevet en zwemdiploma dan ook een schietvergunning halen omdat je weerbaar moet zijn?

Overigens is het onjuist dat er gesuggereerd wordt dat kinderen die thuisonderwijs krijgen niet ruziën. Tuurlijk gebeurt dat ook, maar de begeleiding is intensiever en coaching directer. De jonge mensen leren dus sneller onderlinge verschillen te accepteren en leren zo dat je veel kunt winnen door goed te luisteren en dan een compromis te zoeken. Zo leren ze mensen te accepteren zoals ze zijn en heb je het over echte gelijkwaardigheid.

Wil je meer weten over hoe we thuisonderwijs invullen, dan vind je hier in 14 films een goede introductie. 

Benieuwd naar de reportage van RTL Nieuws? Die vind je hier.

Het leven is een geschenk en het is aan jou om het op jouw manier uit te pakken.