Skatergirl

Vaak krijg ik de vraag waarom ik veel op video vastleg terwijl lang niet alles op ons YouTube kanaal verschijnt. Daar wil ik kort op in gaan.

De reden waarom ik veel beelden maak is dat ik de ontwikkeling van de Mini wil volgen en kunnen vergelijken. Je kan veel bepalen op basis van een situatie op een bepaald moment, maar een verschil van jaar tot jaar zegt nog veel meer. Dat inzicht vinden we belangrijk en daarom gebruiken we veel video in ons leerlingvolgsysteem.

<tekst verder onder de film>

In deze film is ze 6 en gaat ze voor het eerst richting skatebaan. Die vindt ze groot en intimiderend. Rozé was nooit haar favoriete kleur, maar hier kon het (vond ze). Deze film maakte (beelden en bewerken) ik met een HTC One Smartphone en dat vond ik toen best nog een klus.

Nog geen 5% van wat we aan video maken is op YouTube terug te vinden. Dat is grotendeels een bewuste keuze, maar wordt ook wel bepaald door de hoeveelheid tijd die ik heb of andere mensen in de beelden. Ruwe beelden naast elkaar zetten om kwartaal op kwartaal te kunnen vergelijken is veel minder werk, dan er een film van maken die ook nog wat entertainmentswaarde heeft. En tijd is nu eenmaal niet onbeperkt beschikbaar, dus daar moet ik nog weleens wat vervelende keuzes in maken.

<tekst verder onder de film>

Ook tijdens de hele warme zomer in 2018 was de skatebaan een favoriete hangplek. Hij is niet meer intimiderend en langzaam krijgt ze de diverse hindernissen onder controle. De beelden maakte ik ik met een nieuwe Panasonic camera en om de audio te testen gebruikte ik een losse microfoon.

Hoewel ik tegenwoordig vaak een wat serieuzere camera bij me heb, maak ik de beelden echt met het apparaat dat voorhanden is. Ook vraag ik familie en vrienden om hier en daar een beeld te schieten, zodat ons digitale archief consistent blijft.

<tekst verder onder de film>

In 2019 heeft de skatebaan weinig geheimen meer voor haar en is het de vraag hoe lang het nog duurt voordat ze van die hele hoge naar beneden rijdt. Beelden gemaakt met een iPhone 7 en de editing ook, deels al op de skatebaan.

Dit zijn drie films uit de afgelopen vier jaar, maar op ons kanaal staan er meer, ook op schaatsen. Het geeft een mooi beeld van haar ontwikkeling.

Een andere reden waarom veel beelden YouTube niet halen is dat ze veel met anderen speelt en niet iedereen wil beelden online hebben. Dat geldt ook voor de skaters op de skatebaan.

Maar soms mag het wel online en haal je met je skaten (en voetballen) zelfs een videoclip.

<tekst verder onder de film>

Veel vragen ook over het gebrek aan beschermers voor de knie en ellebogen of een helm voor het hoofd. Ik vind dat die dingen een vals gevoel van veiligheid geven, waardoor je niet bewust omgaat met de risico’s van het pad dat je neemt. Ook een jong mens kun je leren wat gevaar is. Wij hadden geen trapdeurtjes en van jongs af aan kookte Sofia in de keuken mee en gebruikte ze om te snijden een serieus mes. Als je consequenties uitlegt en daar gecontroleerd mee om gaat (dus daar zelf veel tijd in stopt) dan is dat echt geen enkel probleem. Beschermers voorkomen daarnaast bij het skaten misschien wat schaafwonden, maar staan volledige controle van lichaamsdelen in de weg (of knellen zelfs wat af), waardoor je veel minder controle hebt over wat je doet en juist daardoor eerder valt.

Dus primair skaten we zonder beschermers, maar niet altijd. Voor een spannende hindernis kiezen we soms bescherming op maat, bijvoorbeeld handschoenen. En ook bij ijshockey is er bescherming.

Skates zijn inmiddels een standaard vervoersmiddel voor de situaties waar een fiets onhandig of niet beschikbaar is. We hebben ze bij ons in de camper en gebruiken ze dan in plaats van de vouwfietsen. Samen met Sofia verkende ik vele steden en dorpen in Nederland en Duitsland op skates, van Nijkerk tot Middelburg en van Gronau tot en met Berlijn en München. Dus behalve dat het goed is voor de lichaamsbeweging, is het goed kunnen skaten ook nog eens erg handig 🙂