Ontspullen

Zaterdag 5 oktober 2019 organiseerde ‘Assendorp Deelt’ het Weggeef Feest. Dat is een markt waar spullen gratis worden weg gegeven. Je kunt er speelgoed en kleding vinden, maar ook naartoe brengen. Het is een kringloop-initiatief van en door de buurtbewoners.

Het Feest ontstond jaren terug toen drie moeders op het idee kwamen om onderling kinderkleding te ruilen. Eén van die moeders is Fifian: “Je kinderen groeien eruit en dan verdwijnt de kleding naar zolder, terwijl je buren er wellicht om zitten te springen. Het ruilen groeide uiteindelijk uit tot dit buurtfeest waar ook mensen van buiten de buurt welkom zijn.”

Het gemoedelijke Weggeef Feest wordt georganiseerd rond een speeltuin en sportveld in het Azaleapark in Zwolle. Er was een groot springkussen voor de kinderen en verder schommels, een grote zandbak en glijbanen. Links en rechts staan kledingrekken met kleding voor jong en oud en in een hele rij bananendozen vind je kinderkleding keurig gesorteerd op maat en soort. Inmiddels vind je er ook speelgoed en wat huisraad.

Er was koffie, thee en zelfgemaakte limonade en gebak. En live muziek. Tijdens een eerdere editie was er zelfs een toneelvoorstelling. En allemaal gratis of voor een fooi. Hoe cool is dat?

Het onwijs gave karakter van het feest werd nog eens benadrukt toen een vrouw die spullen kwam brengen een parkeerboete kreeg. De tien minuten die ze ervoor nodig had om haar auto te lossen, bleek voor handhaving teveel: 66 euro. Prompt sprong een vader op de picknick-tafel en organiseerde een inzameling. Veel bezoekers droegen bij en de kinderen die de tafel met zoetigheid en koffie/thee beheerden doneerden hun fooienpot.

Sofia speelde tijdens het feest piano en melodica en met de Sint voor de deur wisselde ze haar klassieke repertoire af met haar favoriete meezingers.

Een korte impressie van het Weggeef Feest: