De Boer is de Keerl

Sommige onderwijsprojecten denken we ver van te voren uit en hebben we op de plank liggen voor het moment dat de interesse bij Sofia ontstaat. Maar het gebeurt ook nog weleens dat er iets terloops wordt bedacht, zoals dit liedje.

Een paar maanden terug in de trein bedacht ze dat ze een liedje in Achterhoeks dialect wilde leren spelen dat in huis nog weleens gedraaid wordt. Een liedje van een stelletjes rockers die formeel gestopt zijn, maar zo heel af en toe nog optreden.

Zelf zag ze de band nooit live optreden en dat is misschien maar goed ook. Waar papa enthousiast wordt van de energie in de muziek en de songteksten is de mini van het absoluut gehoor. En aangezien die rockers niet altijd alles even foutloos spelen, gaat ze dat niet automatisch waarderen, hoe tof ze bepaalde liedjes in essentie ook vindt.

Ze zocht online de bladmuziek, maar kon die niet vinden. En dat lukte ons ook niet. Dus vroeg ze haar Russische lerares muziektechniek of ze de noten kon reproduceren door te luisteren naar het liedje. Dat lukte. En toen ging ze oefenen. En oefenenen. En nog meer oefenen.

Verderop in de straat woont Leon Moorman, bekend van hits als Naor Huus en Knooin. Het leek hem wel leuk om het liedje samen met de mini te spelen. En zo geschiedde.

Hilarische ervaringen waren dat, waar de mini haar Achterhoeks door één deur moet zien te krijgen met het Drents van Leon. Het is beide Nedersaksisch, maar kleine nuance-verschillen in de taal zorgt toch voor een net ander ritme in het zingen en spelen.

Een ware uitdaging voor de mini, zoals je kunt zien in de opperste concentratie in de film: