Natuurlijk paardrijden als logisch onderdeel van thuisonderwijs

Communiceren is een combinatie van lichaamstaal, spraak, cultuur en psychologie. In het onderwijs op school of thuis wordt veel aandacht gegeven aan taal, terwijl de andere aspecten ministens net zo belangrijk zijn om in de maatschappij te functioneren. En die leer je nergens beter als in de omgang met een dier.

Sofia doet als onderdeel van thuisonderwijs aan natuurlijk paardrijden (natural horsemanship). Daarin leer je communiceren met een paard door je lichaam te gebruiken: houding, positie, ademhaling, beweging en stem. Je leert het dier te begrijpen zodat je samen met elkaar dingen kunt doen, zonder gebruik van geweld (beslag, bit, zweep, etc).

Maar natuurlijk paardrijden is meer dan het ontwikkelen van je communicatieve eigenschappen, want je werkt ook aan je zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en creativiteit. Daarnaast ben je het hele jaar buiten en leer je de natuur kennen in relatie tot het dier waar je mee werkt. Je leert om vooruit te kijken en te anticiperen. Je groeit als mens in volle breedte.

Oh ja, het is ook nog gezond en erg leuk.

Sofia vond de perfecte coach voor natuurlijk paardrijden in Sascha Tolmeijer.

Meer natuurlijk paardrijden vind je in deze playlist.