Weerstand

Dagelijks worden we gebombardeerd met Corona-nieuws. Grote kans dus dat je kind hier ook mee bezig is. Hier een paar tips hoe ze hierin mee te nemen.

Je kunt het actuele nieuws met je kind doornemen en bespreken. Realiseer je daarbij dat de situatie zich met de dag ontwikkelt. Grote kans dat de deskundigen vandaag iets vertellen dat morgen achterhaald is en dat met de kennis van drie weken later nooit gezegd had mogen worden. Dat krijgt snel het predikaat ‘fake news’, maar is in de meeste gevallen een kwestie van voortschrijdend inzicht.

Je jonge kind is over het algemeen niet geïnteresseerd in harde getallen. Praat vooral over de gevolgen van het virus voor de samenleving. Hoe reageert de mens erop? Wat gebeurt er eigenlijk om je heen.

Je kunt ook als voorbeeld een historische aandoening nemen, bijvoorbeeld de Pest die zich tussen 1300 en 1900 diverse malen tot een pandemie ontwikkelde. Of de Spaanse Griep die in 1918 de kop op stak en alleen in Nederland al voor 40.000 doden zorgde. Hoe verspreidden deze ziekten zich? Kregen we ze onder controle en hoe?

Een handig haakje is ook het eigen lichaam. Een betere weerstand rekt de tijd die het virus nodig heeft om grip op je te krijgen. En er zijn genoeg zaken in het opbouwen van weerstand waar je met je kinderen over kunt hebben, in kunt duiken of leuke onderwijsprojecten van kunt maken.

 1. Bewegen
  Je lichaam heeft beweging nodig. Minimaal een half uur per dag, maar een uur is beter. Alles mag: wandelen, skaten, rennen, fietsen. Als je maar beweegt, dus hop naar die skatebaan! Succes!
 2. Voorkom stress
  Stress sloopt je immuunafweer, dus probeer stress zoveel mogelijk te vermijden. Gebruik desgewenst rustgevende oliën, muziek of (kruiden)thee om rust te brengen. Leen desnoods wat lavendel van Baudet. Ga op onderzoek naar oliën en thee en ontdek die muziek. Wat werkt voor jou? En waarom?
 3. Voldoende slaap
  Korte nachten zijn hip, maar niet gezond. Zorg voor ruim voldoende slaap in een donkere ruimte. Tijdens de diepe slaap word je immuunafweer gerepareerd. Het lichaam kan niet zonder die diepe slaap. Leg de werking van slaap en de cycli uit.
 4. Eet of drink probiotica.
  Nee, ik heb het niet over pillen of poeders, maar over yoghurt en kefir en bijvoorbeeld zuurkool. Zuurkool is simpel te maken. Doe dat thuis met elkaar, is hartstikke leuk en leerzaam.
 5. Gezond eten.
  En onder gezond eten wordt een dieet verstaan met veel groenten en fruit, hele granen, maar ook noten, kiemen & zaden, mager vlees en vette wilde vis (makreel, haring, wilde zalm, sardine, forel, ansjovis).
  Maak leuke gerechten met seizoensproducten en geniet van je tijd met elkaar op de markt. Bezoek die lokale boer en ontdek hoe jouw eten daar geteeld wordt.
  Je lichaam heeft vitamine C nodig om antistoffen aan te maken en vitamine D om diverse infecties te voorkomen. En zink, ijzer en selenium. Dat soort gezonde spulletjes zitten in de goede mix vooral in producten die je zelf kookt, dus even wat minder bellen met Jitse van Thuisbezorgd. Gewoon lekker op de markt je verse spulletjes bij elkaar scharrelen. Dan fijn met elkaar koken.
  Denk hier ook aan de reistijd van een vers product: een appel met een hippe naam uit Nieuw-Zeeland wordt onrijp geplukt en in geconditioneerde ruimte op een boot opgekweekt tot wat we hier dan een pink lady noemen. Als je hem daar proeft is hij lekker, maar hier is het maar een matig ding. Koop dus gewoon een Nederlandse appel die 3 dagen terug nog aan de boom hing en zo dus door de natuur maximaal is groot gebracht en jou kan helpen om met dit seizoen en al zijn bedreigingen te dealen.
  Vitamine C zit in seizoensproducten zoals boerenkool, citrus (sinaasappels, grapefruit, citroen), kiwi en spruiten. Er is een reden dat de natuur die producten in deze tijd maakt.
  Vitamine D vind je in eieren, orgaanvlees en vette vis, maar ook in melk en echte boter.
  Zink en selenium vind je in vlees en vis.
  Alles is ook voorhanden in allerhande bruis/kauw/slik-tabletten met handige dagelijkse dosering dus ideaal voor de gejaagde mens.
 6. Fytotherapie.
  Sommige planten hebben een bewezen gunstig effect op immuniteit. Sommige stimuleren de natuurlijke weerstand, andere pakken direct de ziektekiemen aan. Goede planten/kruiden hiervoor: duizendblad, weegbree, rozemarijn, echinacea en pompelmoes. Je kunt ook goed gewassen schil van citrusvruchten aan het eten of je thee toevoegen. De combinaties zijn eindeloos, vraag dat maar aan je kroost.
 7. Oliën
  Ik noemde ze eerder: sommige oliën hebben een zuiverende werking. Denk aan pepermunt en eucalyptus die de luchtwegen reinigen en zo de longimmuniteit stimuleren. Ook oliën van de theeboom en saro worden aanbevolen. Zoek de oliën en probeer ze op basis van hun geur van elkaar te onderscheiden.
 8. Paniek helpt niet. Echt niet. Het produceert stress en daarvan hebben we bij punt 2 al vastgesteld dat het ongezond is. Doe waar jij je lekker bij voelt en als de overheid je daarin helpt dan is dat meegenomen. Wil jij 45 potten witte bonen hamsteren omdat je daar rustig van wordt, dan moet je dat gewoon doen. Misschien wil je kroost wel een hele kar toiletpapier kopen. Lachen toch!
 9. Zorg voor elkaar. Echt. Je buren en je familie heeft je nodig. Jij hebt hen nodig. Regel dat.

Bonusvideo in het kader van een boost van vitamine D: gebakken kippenlevertjes op zijn Arabisch, een recept uit de middeleeuwen. Doe je ook gelijk wat aan geschiedenisles.