Onderwijs en de toestand in de wereld

Iedereen die ons een beetje volgt weet dat we familie in Rusland en Wit-Rusland hebben en daar heel vaak komen. Sterker nog: de jongere zus van de vrouw des huizes (en een absolute held van onze dochter) woont in Minsk. Ze zit daar dagelijks in de frontlinie en we maken ons doorlopend zorgen over haar. Logisch dus dat de situatie in Wit-Rusland hier dagelijks kost is.

Als thuisonderwijzer gebruik je zo’n onderwerp dan voor iets meer dan het bespreken van het dagelijkse nieuws. De Wit-Russen demonstreren voor vrijheid en daar hebben we het over: wat is vrijheid?

Onze dochter leest, spreekt en schrijft Russisch en leest derhalve behalve Nederlands nieuws ook Russische bronnen over de situatie. Wit-Russisch lijkt  op het Russisch, zoals Nedersaksisch op Nederlands lijkt. Als je het hardop leest, dan begrijp je er snel heel veel van. We vergelijken de manier van verslaggeving en bespreken de oorzaak daarvan.

In Wit-Rusland is sprake van een dictatuur. Een president bepaalt hoe mensen zich moeten gedragen en hij laat iedereen die niet luistert oppakken en in de gevangenis gooien. En niet luisteren wordt na het oppakken heel laagdrempelig uitgelegd, want je kunt daar de gevangenis in verdwijnen omdat je bijvoorbeeld een tatoeage hebt, of als jongen te lang haar hebt of homo-seksuele gevoelens hebt. Als het regime je niet moet, dan vinden ze wel een reden om je op te sluiten (en in elkaar te slaan). Een significant verschil met Nederland. En over die verschillen en die redenen hebben we het met elkaar.

We bespreken ook de oorzaak van de protesten. De zus van mijn vrouw is een stuk jonger en heeft daar net als alle jonge mensen dromen. Net als de meeste jongeren daar werkt ze keihard. Van het geld gaan ze vooral op vakantie naar Europa. Daar ervaren ze hoe anders het leven kan zijn. Ze ontmoeten leeftijdsgenoten van over de hele wereld en zien dingen die ze ook willen. Die ook kunnen, want het land is er rijk genoeg voor. Maar dat verdwijnt nu in de zakken van die ene dictator. Dat kan anders vinden ze en daarom demonstreren ze met gevaar op opgepakt te worden al wekenlang iedere dag

De jonge creatieven protesteren vredelievend. Ze zingen liederen, maken kunst en films. Onze dochter helpt een aantal groepen met de vertaling van teksten van het Russisch en Wit-Russisch naar het Engels, zodat de talloze YouTube films ook voor anderstaligen te begrijpen zijn.

 

De Wit-Russen zoeken geen aansluiting bij de Europese Unie en daarin verschillen ze wezenlijk van de Oekraïeners die dat indertijd wel deden. Daar praten we over. Wat is de Europese Unie? Hoe ging de EU indertijd met die situatie om en hoe doen ze dat nu?

 

Vanzelfsprekend zoeken we op de kaart plaatsnamen na van gebeurtenissen: honderdduizenden mensen op de been in Minsk, stakingen in Gomel, protesten in Brest, Russische claims op Vitebsk. Waar liggen de plaatsen? Wat maakt ze bijzonder?

 

Wit-Rusland is een machtig land, met een geweldige bevolking die vooruit wil. Het zijn hardwerkende, optimistische en vrolijke mensen die hun vrijheid verdienen. Het is te hopen dat Rusland en de EU er met hun tengels afblijven.

Links: