Paardrijden

Aangespoord door boeken die we voorlazen, wilde onze dochter vroeg leren omgaan met paarden. Het waren boeken als ‘Ronja de Roversdochter’ en ‘De Gebroeders Leeuwenhart’ die haar hiertoe inspireerden. We gingen dus op zoek naar een omgeving waar ze op een natuurlijke manier kon leren omgaan met paarden en vonden die uiteindelijk op een kleine boerderij even buiten Zwolle.

Bij natuurlijk paardrijden benader je paard en pony vanuit hun belevingswereld. Je probeert ze te snappen en communiceert op een manier die zij begrijpen, zodat ze vrijwillig naar je luisteren. Bij natuurlijk paardrijden gebruik je geen dwangmiddelen als zweep, bit of scherpe beugels.

<tekst gaat verder onder video>

Je gaat dus ook niet gelijk op de rug van een paard zitten, want laten we het even omdraaien: hoe zou jij het vinden als iemand die je niet kent op je rug klimt? Bij natuurlijk paardrijden maken mens en paard uitgebreid kennis met elkaar en dat is niet een kwestie van tien minuten aaien, maar duurt maanden.

Via spelletjes leer je elkaar verstaan en met elkaar communiceren. Je leert het paard in zijn taal, dus zonder geweld, dat jij de belangrijkste bent in de roedel. Je leert hoe je met je lichaamshouding en ademhaling een paard kunt besturen en laten versnellen of vertragen.

<tekst gaat verder onder video>

Als je dat dan allemaal geleerd hebt en er is sprake van een wederzijdse band van vertrouwen, dan is het tijd om heel voorzichtig te beginnen aan het rijden op een paard. En ook dat is een proces van enige weken, want het paard moet leren aan je gewicht en waar je precies zit, etc.

Als je dat consistent doet, dan ontstaat er een relatie op basis vertrouwen. Een relatie waarin dat hele grote paard met en voor jou wil spelen en werken, ongeacht je lengte.

Meer natuurlijk paardrijden?