Samhain

Met een blauwe volle maan werd op de avond van 31 oktober het Keltisch nieuwe jaar met een groot open vuur ingeluid. Samhain viert de overgang van zomer naar de winter. De oogst was binnen en het zaaigoed voor het nieuwe jaar lag klaar.

Samhain is het moment waarop de materialistische wereld en die van goden en geesten zo dicht bij elkaar komen, dat ze als het ware in elkaar overlopen. Om kwade geesten af te schrikken droegen de Kelten maskers en andere versieringen.

Tekst gaat verder onder de film

We vieren beide feestdagen niet, maar staan wel stil bij die oude tradities. Dit jaar met natuurhistorische wandeling die op een bijzonder kerkhof begon.

Toen het Christendom het Keltische – en andere religies verdreef, werden bestaande feestdagen vanuit de traditie overgenomen en als het ware ‘hernoemd’. Samhain kwam terug als Allerheiligen. De mix van beide feestdagen werd Halloween.

Sofia is gek op theater en spel, maar vindt het brute en bloederige aspect dat Halloween in de commerciële toepassing heeft gekregen maar niets. Ze geeft de voorkeur aan het zingen van liedjes tijdens Sint-Maarten.

Voor een theatervoorstelling van moeder Ksenia moest echter nog een weekend-promo worden gemaakt, dus die besloten we in een Halloween-thema te gieten. We bespraken met elkaar welke onderdelen we uit de show in een korte clip konden gebruiken en zochten met elkaar naar andere passende beelden in mijn archief. Het resultaat is dit:

Tekst gaat verder onder de film

Kinderen willen graag leren, maar wel door dingen te doen. Op deze manier hebben we een hele gezellige manier manier gevonden om diverse aspecten uit de geschiedenis en cultuur te combineren met het leren vertellen van een verhaal en lichaamsbeweging.