Stoofperen maken

Samen koken is de meest onderschatte vorm van leren die je kunt bedenken, want in de keuken komt van alles samen: oog/hand coördinatie, geuren, smaken, combineren, seizoenen, culturen, planningen, lezen, rekenen en ‘meerdere dingen tegelijk doen’. En als je samen kookt, moet je overleggen en delegeren: wie doet wat en in welke volgorde. Eten moet je toch, dus als je koken leuk maakt dan heb je automatisch een hele berg haakjes die je kunt gebruiken om met elkaar van alles te leren.

Wij maakten vandaag samen stoofperen en daarvoor hebben we Gieser Wildeman peren. Het is een oud ras peren dat sinds 1850 wordt verhandeld. Als je rijpe peren hebt en ze een uur of drie kookt, dan worden ze uiteindelijk rozig/bruin en smaken ze heerlijk.

Onze ingrediënten:

  • 18 peren
  • 1 liter ongezoete bessensap
  • 1 liter water
  • 2 grote kaneelstokken
  • 1 gepelde citroen (in stukken gesneden)
  • Een paar laurierbladeren
  • 3 kruidnagelen
  • Paar stukken steranijs

Je kunt de peren in schil koken, maar wij schillen ze eerst en halen de klokhuizen eruit. Dan snijden we ze in 4-5 stukken en gooien we alles in de pan. We voegen de bessensap en water toe en brengen de pan aan de kook en dan laten we het een uur of 4 pruttelen.

In plaats van de bessensap kun je ook wijn, water of een andere vloeistof pakken. Je kan suiker toevoegen om het zoeter te maken, maar daar kun je ook iets aan doen door rijpe peren te kopen.

Hoe weet je eigenlijk of een stoofpeer rijp is? Daarom dus naar de markt, want dan kun je vruchten voelen en ruiken en dat vertelt je of een peer rijp is. En als ze niet rijp genoeg zijn, dan laat je ze thuis gewoon een week liggen.

Tijdens het koken praten we over ingrediënten in de breedste zin van het woord. We ruiken en proeven ze en onderzoeken waar iets vandaan komt.

De kruidnagel bijvoorbeeld. Waar komt die vandaan? Hoe komt die nu hier? Hoe deden we dat vroeger? Hoe groot is die regio eigenlijk waar die kruidnagel vandaan komt?

En tijdens het koken kun je op verschillende momenten stukken proeven. Wat is het verschil in smaak tussen 30 en 120 minuten pruttelen? Vallen er nog meer zaken op?

Zo maak je van koken samen een leuke activiteit.