5 dingen die je van dieren leren kan

Het is zo leuk om die relatie tussen Tjop en de mini te zien groeien van dat onwennige een paar jaar terug naar de vrolijke routine van dit moment. Voor het jonge opgroeiende mens is het leren omgaan met een dier op een manier dat je er op een geweldloze manier mee werkt van grote waarde voor haar vorming. Dieren zijn niet gevoelig voor het gesproken woord, maar veel gevoeliger dan mensen voor lichaamstaal, ademhaling en energie.

Maar er valt nog veel meer van dieren te leren. Onder de foto onze top 5.

Heb onvoorwaardelijk lief

Een dier houd van je zoals je bent, onvoorwaardelijk.

Niet iedere dag hoeft perfect te zijn

Vandaag vatte de mini aldus samen: “Hele leuke dag, echt genoten, maar heel goed ging het niet. Tjop was er niet bij en ik ook niet echt. Morgen is er weer een dag.” En zo is het: niet stilstaan bij het verleden, maar gewoon lekker vooruit kijken. Leef in het nu, want dan valt er veel meer te genieten.

 

Vertrouw op je gevoel, je intuïtie 

Als mens zijn we druk met wat we meemaken en daar maken we foto’s van voor social media waarbij we dus focussen op wat we zien. Daardoor missen we wat we voelen of ruiken. Dieren negeren die informatie van hun zintuigen niet en vertrouwen erop voor hun relaties met anderen en hun omgeving.

Leef in het moment

Tijdens het borstelen wreef Tjop met zijn lippen. Het is een teken van intens geluk. Complexer hoeft het leven niet te zijn: geniet van dat moment en laat het zien. Ben je blij dat er iemand is? Laat dan dan merken.

Pak op tijd je rust 

Je rent de hele dag van hot naar her en komt tijd tekort om met dat boek op de bank te kruipen of om een normaal gesprek zonder dubbele agenda te voeren. Dieren overkomt dat niet. Die nemen regelmatig de tijd om even bij te komen. Tjop pakt tijdens het borstelen wat rust door even in de zon te doezelen. Even verderop zit kat Snoopy eindeloos van zich af te staren. Even helemaal niets dus en daarna weer knallen.