Licht

Als je op een manier naar het leven kijkt die niet aan een traditionele zuil (christelijk, islamitisch, etc) gekoppeld kan worden, dan vindt het Openbaar Ministerie je ‘Raar’ of op zijn best ‘Eigenwijs’. Dat leerde ik afgelopen week bij het Gerechtshof. Mensen die niet op de hoogte zijn van de strafmaat die het OM hieraan koppelt, vinden het geuzennamen en zeggen dat ze er trots op zouden zijn. Ik vroeg me af of de vertegenwoordiger van het OM dezelfde krenkende woorden gebruikt zou hebben wanneer hij een Orthodoxe Jood of Moslim zou moeten adresseren.

Als we inzoomen op deze periode en je mentale wereld is Europa, dan heb je snel het idee dat de hele wereld christelijk is en kerstmis viert. Maar wereldwijd bezien viert slechts een vierde van de mensen op deze aardbol kerstmis en een deel daarvan is zelfs niet gelovig en doet het slechts voor de sfeer.

Een ander deel versiert het huis met kerstlichtjes om stil te staan bij andere feesten, zoals die in vele hoedanigheden al vele duizenden jaren in de wereld worden gevierd. Sterker nog, diverse kersttradities komen zelfs van religies die nu als heidens te boek staan of die het OM als ‘raar’ of ‘eigenwijs’ zou bestempelen: licht (vuur), zang, geschenken, versierde kerstboom en maretak.

Niet alleen kerst is gebaseerd op het moment waarop de zon op het laagste punt staat. Ook Makar Sankranti (gevierd door ‘slechts’ 1.2 miljard hindoestanen), Dongzhi (Chinees nieuwjaar, gevierd door miljarden Chinezen) en Chelleh (Iraans winterfeest) zijn gebaseerd op dit fenomeen. Als je regionaal inzoomt, zijn er nog veel meer grote volkeren die een feest van het licht vieren. In India kennen we bijvoorbeeld nog Maghi en Lohri-Maghi in Punjab, terwijl de Tamils Pongal vieren. Talloze Aziatische volkeren vieren hun eigen variant van Dongzhi en de Joden hebben natuurlijk Chanoeka. In Europa vieren miljoenen Slavische mensen Koliada (zie afbeelding), terwijl miljoenen andere EU inwoners het doen met de Keltische voorloper van kerst, die ook in Nederland steeds populairder wordt: Joel (ook wel Yule genoemd).

Allemaal feestdagen die stilstaan bij het moment waarop de dagen weer langer worden en er meer licht, dus energie is. Het zijn de feesten die symbolisch de wedergeboorte van de zon vieren en zodoende allemaal dezelfde herkomst hebben.

Ongeacht welk feest jij de komende weken viert (of niet, zoals in de Islamitische wereld), hoop ik dat de ‘nieuwe zon’ jou en je geliefden een prachtig en gezond nieuwjaar brengt en dat de energie zorgt voor een verlichte ziel. Verder hoop ik dat ze bij het OM de oogkleppen afdoen en ook het licht verwelkomen, want de jaren ’50 liggen reeds lang achter ons.