Zeehelden

Een vraag van een Russische toneelschrijver over een aantal Nederlandse vloothelden van weleer bracht ons naar de Zeeheldenbuurt in Zwolle. We vroegen oma met haar hond mee en gingen op pad voor een forse wandeling door de stad.

Natuurlijk hadden we het onderzoek ook binnen met Wikipedia of een boek kunnen doen, maar buiten is natuurlijk veel gezonder, ook al is het 1 graad boven nul en miezert het. Kwestie van een warme jas aan, muts op, een paar handschoenen erbij en de speurtocht kan beginnen.

Welke namen van zeehelden gebruiken ze in Zwolle eigenlijk? En waarom die wijk? Hoe is de architectuur in de wijk? En hoe verhouden de namen zich tot de Indische buurt, die even verderop ligt? Het was een interessante wandeling.

In de Zeeheldenbuurt in Zwolle vind je straten die genoemd zijn naar helden die je in bijna iedere stad in Nederland vindt, zoals Tromp, Piet Hein en Van Heemskerk, maar je vindt er ook bijzondere zoals Van Spilbergen en De Keijzer. Maar ook De Rijp. Wat deden die kerels eigenlijk allemaal en wanneer leefden ze?

Eén van de langste straten uit de buurt is genoemd naar de Groningse ontdekker van Nieuw Zeeland, Fiji en Tasmanië. Toepasselijk wel, want door deze straat te volgen ontdek je als het ware de hele buurt.

Schrijven op de hand is natuurlijk een optie, maar als er een schutting in de buurt is dan laat je die mogelijkheid natuurlijk niet onbenut. Zeker niet als dat hoekje je ook nog onder een boom brengt, waaronder je – zelfs in de winter als het blad er af is – droger staat dan midden op de stoep.

De Zeeheldenbuurt is een typische jaren ’50 buurt met veel gevarieerde arbeiderswoningen, zo schrijft de Gemeente Zwolle in haar folders. De wijk is na de oorlog snel gebouwd op basis van houten pre-fab huizen die door Philips geleverd werden en op een betonnen fundering zijn neergezet. Een aantal gemoderniseerde houten huizen is nog in de wijk te vinden, maar inmiddels zijn de meeste woningen van steen en keurig gerenoveerd. De wijk heeft in de stad niet een hele goede naam, maar wij komen er graag omdat je er nog mensen tegenkomt die niet alleen maar bezig zijn met geld en tweeverdienen.

In een paar uur liepen we zo vele kilometers in de buitenlucht en schreef ze vele pagina’s vol met namen van deels bekende – en deels onbekende zeehelden. Thuis zal ze opzoeken wanneer deze mensen leefden en wat ze voor Nederland hebben gedaan en mogelijk anderen hebben aangedaan. Of wat de impact op de planeet was. Ze zet de zeehelden op volgorde van leefperiode en zal de relevante vondsten in het Russisch presenteren aan de toneelschrijver.

Wie weet wat voor een project daar weer uitkomt!

Maar eerst nu een kop warme chocolademelk, met slagroom.