Vogels voeren in de winter

Als je regelmatig in je tuin vogels bijvoert, dan ontstaat er een hele eigen wereld rond die voedertafel of voederboom. Daar kun je met gemak een hele dag naar kijken. Het is echter wel van belang dat je vogels op het juiste moment het juiste voer geeft en dat je bepaalde (voor de handliggende) voeding vermijdt. Wat voer je de vogels in de winter en waar moet je op letten?

Natuur

In het koude seizoen hebben vogels behoefte aan zaden, pitten, ongebrande/ongezouten pinda’s en natuurlijke vetten. Je helpt de natuur een handje, dus hou het zo natuurlijk mogelijk. Voor vetbollen gebruiken wij kokosvet en diverse rauwe zachte zaden (geen kippenvoer, want dat is te hard!). Als je de voedingsmixen niet zelf wil maken, dan kun je bij bijvoorbeeld de Vogelbescherming en IVN kant en klare vetballen en zadenmixen kopen.

Eenvoudig, maar populair voer

Ongekookte havermout is makkelijk te krijgen en een favoriet van veel tuinvogels, waaronder het roodborstje. De appel is een wintertopper voor de wat grotere tuinvogel, zoals de merel. Mezen zijn gek op ongebrande en ongezouten zaden en pinda’s. Ook zonnebloempitten (gepeld en ongepeld) zijn populair.

Geen verpakkingen

Kant-en-klare vetballen en pinda’s zitten vaak verpakt in netjes. Vogels kunnen daarin verstrikt raken en zo overlijden. Haal het voer dus uit die netjes en leg ze in voerbakken op je voedertafel, hang ze aan touwtjes of leg ze in je voerhuisje. Gebruik eenvoudige voedersilo’s om pinda’s en grote zaden aan vogels aan te bieden.

Water

Vogels hebben behoefte aan water om te drinken en voor een bad. Als het boven het vriespunt volstaat een grote ondiepe bak (of een diep bord), maar als de temperatuur onder het vriespunt komt wordt dat een stuk moeilijker. Als er sneeuw ligt, dan gebruiken volgen dat, maar als het hard bevroren is, dan kun je vogels helpen door grote stukken ijs te versplinteren.

Geen melk en zout

Melk werkt laxerend en dat werkt contraproductief om eten binnen te houden. Dus geef ze ook geen margarine of boter. Zout is niet goed voor vogels, dus vermijd dat ook. Realiseer je dat er veel zout (en suiker) wordt gebruikt in kant-en-klaar eten (inclusief brood) dus gebruik dat niet als vogelvoer. Een paar broodkruimels of een verdwaalde korst brood is niet een probleem, maar voorkom overmaat.

Rijst

Ongezouten gekookte rijst is een prima voedingsmiddel voor vogels, maar schimmelt snel. Dat eet jezelf niet, dus een vogel ook niet. Strooi dus kleine hoeveelheden.

Gewone pindakaas of de duurdere vogelpindakaas?

Vogelpindakaas, want die bevat naast de juiste pinda’s ook additioneel voer, zoals meelwormen en zaden en pitten en is zoutloos. ‘Pindakaas voor mensen’ is als je geluk hebt gemaakt van 100% pinda’s, maar altijd geroosterd en daar zit een vogel niet op te wachten. Calvé Pindakaas bevat daarnaast ook nog zout en heel veel suiker en dat is ronduit slecht voor vogels (ook voor mensen, maar daar hebben we het hier niet over).

Fruit

De meeste vogels zijn dol op fruit. Snijd de vruchten niet aan stukken, maar leg ze in zijn geheel neer. De vogels redden zich er zelf wel mee en het voorkomt dat ze zich erin verslikken.

Voer met mate en maak die plek regelmatig schoon

Hou de voederplek in de gaten en voer met mate, zodat voer niet gaat schimmelen. Beter een dag geen voer dan verrot eten.