Over Twilight Zone

Begin februari 2021 werd bekend gemaakt dat de 72-jarige George Kooymans, oprichter en gitarist van Golden Earring, lijdt aan de progressieve spierziekte ALS. Dat is vreselijk nieuws voor de grootheid zelf en zijn familie en vrienden.

Onder het motto ‘samen thuis, samen uit’ besloot de band er direct mee te stoppen. Daarmee komt na 60 jaar een einde aan de oudste nog live spelende band ter wereld, want ‘onze’ Earring gaat al langer mee dan de Rolling Stones.

Thuis werd ik met de Earring opgevoed, aangezien mijn ouders ze vanaf het prille begin in Den Haag meemaakten. Ik vind mezelf geen fan, maar kocht wel veel LP’s (en later CD’s) en ging ook vaak naar optredens. Als ik op reis ging, had ik altijd wel een tape (voor de jeugd: cassettebandje) met muziek van ze bij me.

De Earring reisden samen met Queen, de Rolling Stones, Normaal en Madonna mee door mijn leven. Ik vierde pieken met ze en putte bij dieptepunten kracht uit hun muziek. De muziek en de tekst brengen hart en hoofd samen en dat verrijkt het leven op dat moment.

Het nieuws over Kooymans overviel me en drukte me weer eens met de neus op de feiten dat we allemaal sterfelijk zijn en dat vandaag letterlijk de laatste dag kan zijn. Het heeft geen zin om energie te stoppen in iets waar je niet gelukkig van wordt, of wat geen vreugde brengt.

De foto van George Kooymans maakte ik in 2009 toen ik backstage event-foto’s maakte en een paar keer met hem van gedachte wisselde. Mooie momenten die ik koester. Het nieuws inspireerde me tot het schrijven van de blog ‘twilight’, waargebeurd verhaal over een gemist moment omdat ik mijn prioriteiten niet op het netvlies had, maar waarin de muziek van de Earring een mooie bijrol speelt.