Over die podcast die best wel wat stof doet opwaaien

In de supermarkt lees ik etiketten van wat in de schappen staat. Ik ben benieuwd naar wat er ‘in zit’, ‘waar het vandaag komt’ en ‘wat het resultaat van die ingrediënten moet zijn’. Op basis van de antwoorden bepaal ik wat ik wel of niet koop. Die interesse heb ik al 35 jaar. Vroeger vonden mensen me gek, maar tegenwoordig leest zo’n beetje iedereen die etiketten. 

We snappen allemaal dat de voedingsindustrie draait om handige marketeers die op basis van smaakonderzoeken iets bedenken en het probleem daarna over de schutting gooien bij wetenschappers die met gebruik van de mazen in de regelgeving een product leveren dat er wettelijk zo’n beetje mee door kan. Je moet die prachtige marketingboodschappen uitgekraamd door BN’ers niet voor zoetekoek slikken.

Ook bij nieuws denk ik na over ‘wat er gezegd wordt’, ‘waar het vandaan komt’, ‘wie er belang bij heeft’ en ‘wat het zou moeten doen’. Ook die markt draait immers om marketeers, woordvoerders, communicatiestrategen, spindoctors en meer van die types die als product ‘het maken van de boodschap’ verkopen en er binnen de wet op de grens van fatsoen mee weg proberen te komen.

Net als bij de voeding hoeft het product niet in de buurt van de waarheid te liggen, want het gaat vaak niet om de losse boodschap, maar om een mix van ingrediënten die op een bepaald moment aan het publiek aangeboden moet worden in een toonzetting die de beoogde actie op een fijne manier in masseert. Deze spindokters zijn niet verantwoordelijk voor het beleid of de essentie van het nieuws, maar bepalen wel de boodschap waar jij het lekkerst op gaat. 

Uit die drang naar onderzoek kwam de podcast AAA-Landje, die ik maak met Jan-Willem Navis en Anja Otto. Het is een wekelijks radioprogramma over een kredietwaardig land op zoek naar waardigheid en gaat over een veelheid aan wisselende actuele (en soms genegeerde) onderwerpen. 

In één van de podcasts leggen we bijvoorbeeld een relatie tussen geldstromen en besluitvorming van artsen in het OMT. We noemen man en paard en proberen uit te vinden of hun advies aan de overheid beïnvloed zou kunnen worden door financiële belangen in bijvoorbeeld onderzoekstrajecten, sneltest-kits of vaccinatietrajecten. 

Het leverde me een volle inbox aan reacties op. Een goede vriend die ik al 30 jaar ken appte me met de vraag of ik ook zo’n wappie geworden ben.

Bijzonder sentiment vind ik dat, want waarom mag ik wel vragen stellen over ‘eten’ en niet over de gang van zaken rond het hele coyena-beleid? Mag de vraag wel als hij in het NOS-Journaal of Nieuwsuur gesteld wordt? Als je antwoord op die vraag ‘ja’ is, dan ben je volgzamer dan ik en zijn etiketten en bijsluiters blijkbaar niet aan je besteed of vind je het teveel energie kosten om er over na te denken. 

Lees je wel graag bijsluiters en etiketten, dan is AAA-Landje de beschouwende filosofische podcast over de actualiteit die je wellicht wilt luisteren. We houden het licht en maken grappen. Het kost je wekelijks ca een uur en is gratis via alle grote plaformen beschikbaar: van Spotify tot Google Podcast en van Stitcher tot Apple Podcasts.