Vreemde Vogels is een heerlijke familievoorstelling in de buitenlucht

In de buitenlucht genoten we van de familievoorstelling ‘Vreemde Vogels’, gebaseerd op het boek ‘Johannes de Parkiet’. Het is een luchtige en kleurrijke familievoorstelling over inclusiviteit. De voorstelling houdt het midden tussen een toneelstuk en musical, is vermakelijk en blijft oppervlakkig. Het kan een prima plek hebben in een onderwijsprogramma dat thema’s als samenleving, identiteit en discriminatie (en vogelsoorten) behandelt.

Verhaal
De grasparkiet Johannes woont in een kooi en wordt daar verzorgd door Gijs. Het publiek zit rond de kooi. De situatie is lekker overzichtelijk, vooral voor Johannes. Zijn wereld is afgebakend en bestaat uit eten, drinken en het eerbiedigen van het verleden in de vorm van zijn voorouders. Johannes heeft regelmaat en is gelukkig.

Op een dag besluit Gijs de kooi te vergroten tot een volière. De hekken worden uit de kooi genomen en rond het publiek gezet, en daardoor is iedereen onderdeel van de nieuwe wereld. En er wordt ook ander voedsel geïntroduceerd. Johannes moet wennen aan die vrijheid en zet heel voorzichtig zijn eerste stapjes buiten de kooi.

Net als hij begint te genieten van de extra ruimte en vrijheid besluit Gijs een aantal zebravinken aan de volière toe te voegen. De drukte overvalt Johannes, want zijn persoonlijke ruimte en verleden komt in het gedrang. Taalproblemen en uitsluiting dreigt. Dit principe herhaalt zich met andere exoten: kanaries, papegaaien, kippen en uiteindelijk de zijdehoen Aïsha. Uiteindelijk weten ze elkaar toch te vinden en komt het goed.

Thema
Het hoofdthema is angst voor vreemdelingen. Het wordt herhaaldelijk flinterdun aangestipt, maar komt uiteindelijk in een boeiende dialoog met de hoofdkip tot een mooie climax, want waarom zijn we eigenlijk bang voor vreemdelingen?

Die vraag krijgt een dubbele laag wanneer blijkt dat ook de grasparkiet niet zijn oorsprong heeft in die kooi of dat land, maar van de andere kant van de wereld komt. Wanneer ben je dan eigenlijk precies een vreemdeling?

Muziek & dans
De muziek is eenvoudig, hier en daar duidelijk geleend van klassiekers en daardoor aanstekelijk en toegankelijk. De dansjes houden het midden tussen een vogeltjesdans en een boerenpolka en dat werkt erg goed in combinatie met de kleurrijke kostuums en prachtige schmink.

Conclusie
Vreemde Vogels is een vermakelijke familievoorstelling, onderhoudend en bij vlagen grappig. Wil je er vanuit educatief oogpunt meer van maken, dan biedt de voorstelling een aantal haakjes om in te steken op gelijkwaardigheid, uitsluiting en seksuele identiteit. Dat je de voorstelling in de buitenlucht beleeft is een fraaie extra dimensie.