Week van Thailand op de Floriade

Vanaf 29 juli tot en met 3 augustus is Thailand het themaland op de Floriade. Op het imposante Thaise paviljoen vind je een heuse eetstraat, waar je aan kraampjes allerhande Thaise gerechten kunt proeven. Die variëren van een vegetarische saté tot een groene salade op een plak worst. Maar er zijn ook curry’s en er is gebakken bami. In stevige porties, sommige licht pittig. Ook is er Thaise muziek en vind je er de beroemde massage.

En er zijn demonstraties groente- en fruit snijden. Thaise kunstenaars maken de meest mooie kunstwerken van alledaagse fruit en groente, zoals komkommers, wortels en meloenen. Ze doen het ook met zeep. Echt prachtig om te zien.

Negeer de negatieve berichten en bezoek de Floriade. Het was in het begin misschien kaal en niet af, maar inmiddels is dat anders. Overal vind je prachtige bloemen in hele sfeervolle setting met tussendoor bijzondere kunstwerken en hele toffe paviljoens.

Een aantal paviljoens is vooral ingericht op het verstrekken van informatie en het overbrengen van de cultuur en natuur. Het Surinaamse Paviljoen is daar een goed voorbeeld van. Je kunt er wat eten kopen, maar in tropische sfeer vooral veel informatie halen over de bevolking en landbouw.

Thailand is ook een goed voorbeeld, al delen ze daar het eten gewoon uit. In het paviljoen vind je veel informatie over insecten als voeding en paddenstoelen als vleesvervangers. Reuze interessant.

Sudan en India hebben gewoon een marktkraam neergezet en daar kun je handtassen en beeldjes kopen.

En Oekraïne? Daar rest een leeg veld met bloemen en een vlag. De oorlog verhinderde het opbouwen van een groots paviljoen.

Het Duitse honk is groot en hoog. De open constructie toont het groene leven in de stad op meerdere niveau’s: restaurants, kroeg, high tech, eco-bewust, groene daken. You name it en de Duitsers hebben het. In dat paviljoen werden we ook verrast met een interactief optreden van ruim een half uur van het zingende circusduo Felice en Cortes.

Op papier is toegang tot de Floriade kostbaar, maar als je de acties in gaten houdt dan vind je makkelijk kaarten voor 10-15 euro. Daarvoor kun je je dan tussen 1000 en 1900 uur vergapen aan de meest waanzinnige bloemenparken, proeven van tig culturen, genieten van kunst en diverse theatershows. En verder zijn er spontane live-acts zoals wij die meemaakten op het Duitse paviljoen en talloze foodtrucks.

Je kunt op de Floriade bovendien heel veel leren over de circulaire economie, aanpassingen in ons eetgedrag, het dealen met de stijging van de temperatuur en hoe de natuur worstelt. Het is allemaal praktisch en staat recht voor je neus, maar daar moet je wel de gebouwen voor in. De Floriade inspireert, echt!

Shuttlebussen brengen je van het parkeerterrein naar de Floriade. Maar je kan ook in de binnenstad voor een paar euro de boot pakken. Die brengt je over het Weerwater in het het hart van de tentoonstelling.

Nadeel? De Floriade is groot en overweldigend, dus aan één dag heb je niet genoeg.