Hoofdrol in een videoclip

DJ Samoh maakte het nummer Lush en had daarbij een videoclip nodig. Er werd een verhaal over een feestje geschreven waarin een koe een belangrijke rol had en er werd een regisseur aangesteld. Daarna volgden audities voor de beide hoofdrollen. Die van 11 besloot om daar met een vriend aan mee te doen.

Zij doet veel in het theater, deels voor en deels achter de coulissen. Ze helpt haar moeder met repetities en met de techniek. Daarnaast speelt ze zelf ook af en toe toneel, zoals onlangs in een moderne vertelling van de Griekse Klassieker “Icarus”. Deze voorstelling bedachten de acteurs zelf en werden ze begeleid naar een toonbaar eindproduct.

Ze werkten een aantal maanden aan de voorstelling en zagen hem per week vorm krijgen. De uitwerking van het verhaal groeide als het ware met de acteurs mee. Zij waren bepalend voor de vertelvorm, het concept en de uitvoering. Licht en muziek deed de rest.

En daarna volgde de opvoering, waarin de acteurs precies wisten hoe het eindproduct eruit. zou zien. Applaus, pannenkoeken en klaar.

Maar waar een toneelstuk het product is van de acteurs, is de film het product van de regisseur. Uiteindelijk bepaalt hij op welke manier hij het verhaal gaat vertellen. Dat doet hij in eerste instantie met de manier van filmen: techniek, compositie, hardware, licht, etc. Maar het echte werk zit in de montage waar hij bepaalt welke shots het eind-product halen.

Je bent dus dagen of weken bezig met opnames en daarna is het wachten op een tussen- of eindresultaat. Als acteur heb je geen idee wat te verwachten, want je weet niet welke scenes het einde halen. Wellicht gaat zelfs het verhaal volledig over de kop.

Die van 11 vond het een geweldige ervaring. Eerst de spanning rond de audities en daarna de opnames met de koe (en Andy, de verzorger ervan). En daarna het wachten op het eindproduct. Een soort black-box waar uiteindelijk twee eindproducten kwamen: een lange film van 17 minuten voor alle betrokkenen en de videoclip.