Herman Brood Museum & Experience Zwolle

Het Herman Brood Museum & Experience in Zwolle stond al lang op de wensenlijst om te bezoeken. Maar als (import)-Zwollenaar maakten we er eigenlijk nooit tijd voor, want wat je van ver haalt is beter. Of zoiets. Maar eindelijk was het zover: we bezochten het kleine museum in Zwolle. En om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het is een winkel waar je een kaartje koopt om een afgesloten deel van de winkel te kunnen bekijken, het geeft geen overzicht en is als museum niet geslaagd.

Omdat ik het geluk had mijn tienerjaren in het Christelijke Aalten door te brengen, zag ik Brood vaak live. In dat Achterhoekse dorp huist namelijk café Schiller. Daar kun je prima eten (en drinken, zelfs zuipen), maar ze programmeren ook hele fijne muziek. Ik zag er onder meer de Earring, Cuby en The Blizzards en dus ook herhaaldelijk Brood.

In de Oerkroeg Schiller sprak ik Brood diverse keren kort rond zijn optredens. De mens interesseerde me vanaf het eerste moment dat ik hem ontmoette. Ik las veel over hem en keek diverse documentaires en films. Zijn kunst raakt me niet, maar fascineert me wel. Vroeger ook nog weleens een doek van hem gekocht, vooral om het moment te vieren. Zijn muziek doet me veel meer.

Tekst gaat verder onder het kiekje. 

Met die achtergrond wandelde ik met mijn moeder en dochter het gebouw in. Je komt binnen in de museumwinkel, koopt een kaartje en loopt door naar achteren en naar boven. In vier kleine ruimtes vind je: een paar jeugdfoto’s, wat meubeltjes, schilderijen, beelden & objecten, een paar gebruiksvoorwerpen en een reeks grotere zwart-wit foto’s.

Er hangt ook een een heel groot beeldscherm waarop een film te zien is. Deze is gemaakt door de Zwolse exploitant van het museum. Brood kwam daar regelmatig om in korte periodes een enorme hoeveelheid doeken te produceren, zodat hij poen had om in Amsterdam te kunnen leven. In de film zitten best interessante stukken, maar een hoogwaardige productie is het niet.

Tekst gaat verder onder het kiekje.

Alles wat je ziet is tegen de juiste prijs te koop. De meeste objecten in het museum – dus het afgesloten deel van de winkel – hebben een prijskaartje. Alles hangt door elkaar, zonder verhaal en er mist structuur. Aanduidingen bij werken en objecten kloppen niet altijd, wat wijst op herhaalde verschuiven (of opvullen) van ‘de toonzalen’. Sommige plekken zijn leeg en dan herinnert een kaartje nog aan wat er ooit hing of stond. De achtergrondmuziek is ook niet gemaakt door Herman Brood. Het is eigenlijk een slecht onderhouden souvenirwinkel.

De tijd die kwijt bent ligt aan de interesse die je hebt in de grote stapels (dezelfde) reproducties en snuisterijen. Het afgesloten deel doe je op je gemak in minder dan een uur en dan kijk je de hele film die daar te zien is.

In februari 2023 kosten tickets voor de winkel 7 euro per persoon. Daarvoor kun je ook een maand een proefabonnement nemen bij HBOMAX. Daar kun je de film “Wild Romance” zien, die vooral het beeld van de muzikant toont en je gegarandeerd 100 minuten boeit. Die film biedt trouwens 1000 x meer ‘experience’ dan de winkel aan de Blijmarkt. Ben je fan van Brood of helemaal verliefd op zijn kunst, dan is de souvenirshop vast die 7 euro waard.