Chaim Topol

Vandaag overleed Chaim Topol, die bekend werd van zijn vertolking van melkboer Tevye in Fiddler on the Roof, of Anatevka zoals het hier in Nederland heet. Hij speelde de rol jarenlang op toneel en ook in de verfilming die wereldberoemd werd en waarvoor hij genomineerd werd voor een Oscar. Minder bekend is dat Chaim Topol thuisonderwijs aan zijn kinderen gaf.

In diverse interviews gaf hij aan zijn carrière nooit voorrang te zullen geven boven ouderschap. “Een goedlopende carrière is het niet waard om je kinderen niet te zien opgroeien,” aldus Topol. Als Topol voor zijn werk langer dan een week op reis moest, dan gingen de kinderen mee en gaf hij samen met zijn vrouw op locatie thuisonderwijs. Daar ontwikkelden ze samen een heel proces omheen.

Voor ons is dat erg herkenbaar, want ook wij geven thuisonderwijs en hebben nooit onze carrière boven het ouderschap gesteld. Integendeel zelfs, al hadden we voor de harde beslissing wel wat hulp van het jonge mens nodig. Het zien opgroeien van je kind en dat volledig meemaken is één van de meest waardevolle dingen die je kunt meemaken, zo vinden we.

Ook wij hebben een hele routine gebouwd rond onderwijs ‘onderweg’. We kochten er een oude camper voor. En als we voor theatervoorstellingen of festivaloptredens van moeder onderweg zijn dan gaat onderwijs gewoon door.

Dat kan omdat thuisonderwijs een manier van leven is. Het is niet iets dat je aan of uit zet of er ‘even’ bij doet.