Vooral doorgaan 

In de Schouwburg van Deventer bezochten we de afsluitende voorstelling van “I’m an Artist” van Barrie Stevens. Barrie wordt dit jaar 79 jaar (!) en is vooral bekend als danser en choreograaf (en wellicht als jurylid van de Soundmix-show). Hij besloot op late leeftijd solo het theater in te gaan, verzamelde moed en waagde de sprong.

Met “I’m an Artist” vertelt Barrie Stevens zijn levensverhaal, zijn zoektocht naar erkenning en genegenheid. Het is een weg vol onzekerheid, van hard werken met talloze afwijzingen op professioneel en persoonlijk vlak. Anekdotes wisselt hij af met liederen, waarbij hij op piano begeleid wordt door Alberto Klein Goldewijk.

 

Barrie vliegt in anderhalf uur door zijn imposante carrière en privé leven. Hij overbrugt culturen en moet zich als homo staande zien te houden in een samenleving waarin mannenliefde strafbaar is. Hij kijkt er genuanceerd op terug: “We zijn ver gekomen, maar we zijn er nog lang niet.”

I’m an Artist is een aandoenlijke voorstelling van een charmante en sympathieke verteller. De zang is niet altijd even zuiver en Barrie hapt regelmatig naar adem. Maar herhaaldelijk danst hij in de spotlights korte stukjes ter verduidelijking van een anekdote of als bruggetje naar het volgende verhaal en de pretoogjes verraden dan het ultieme geluk.

Die innerlijke strijd tussen dat moeten (zingen) en willen (dansen) geeft de voorstelling een fijne energie. Aandoenlijke en grappige anekdotes en fijne muziek doen de rest. 

I’m an Artist is een inspirerende vertelling over doorzetten, incasseren en weer opstaan. Ook al ziet de wereld je niet staan en weet je niet wat je met jezelf aanmoet. Barrie Stevens stapt onzeker door een sober decor, maar danst nog altijd of zijn leven er vanaf hangt. Hij is fragiel zichzelf gebleven en heeft de ballen om deze leeftijd nog even iets nieuws te proberen. Bis! Bis! Bis!