Is de sfeer bij voetbalclubs hetzelfde?

Ze voetbalt en is als geboren blauwvinger bijna vanzelfsprekend fan van regionale voetbalgrootheid PEC Zwolle. We komen regelmatig in dat stadion met die gekke naam. Ook als de Oranjeleeuwinnen er spelen. Ze volgt via apps diverse competities en kijkt thuis wedstrijden als haar planning dat toelaat. De sfeer bij de Leeuwinnen is anders dan die bij PEC Zwolle en daar hadden we een aardig filosofisch gesprek over. Want hoe zit dat eigenlijk in diverse stadions met de sfeer?

Dat zijn we aan het uitzoeken. Voor dat onderzoek maken we een rondje langs diverse voetbalstadions in het land. We zoeken leuke wedstrijden op  en combineren een bezoek aan een wedstrijd dan met een ander educatief project.

Het Nederlands elftal bracht ons in Rotterdam voor de interland tegen Gibraltar. Dat was een leuk feest. Voorafgaand aan de wedstrijd deden we in Leiden een stadswandeling over Rembrandt en bezochten we de Hortus. Daarna met de trein naar De Kuip.

Haar op één na favoriete club is Feyenoord, dus ook voor hen bezochten we de Kuip. Sowieso educatief om een dansende kuip mee te maken en 50.000 mensen het clublied te horen zingen. Voor de wedstrijd deden we een stadswandeling en hadden we een typische Rotterdamse lunch. Een watertaxi bracht ons voor 7 euro naar de Kuip voor een waar feest want Feyenoord haalde een zwaar bevochten overwinning tegen Volendam.

Op uitnodiging van Marcel trokken we naar de Amsterdam Arena. Ander stadion, andere sfeer. Tegenover het Volksfeest in Rotterdam stond een wat genuanceerder en beschaafder feest in de Arena. Dat lag niet aan de uitslag, want Ajax versloeg Sparta met ruime cijfers en liet met name in de tweede helft best aardig voetbal zien. Voorafgaand aan de wedstrijd deden we een stadswandeling in de Joodse buurt.

Een bekerwedstrijd bracht ons vanzelfsprekend in het mooiste stadion van Nederland en daar speelt vanzelfsprekend ook de mooiste club van het land. Vind ik als geboren Utrechter. Mijn Uuuuu werd weggespeeld door de Blauwen van Spakenburg en verliet het bekertoernooi onder een stevig fluitconcert. Voorafgaand aan de wedstrijd bezochten we Museum Speelklok en het Rietveld Schröderhuis.

Het is tot dusver interessant om de verschillen in beleving te ervaren. Tussen het schrille fluitconcert in Utrecht en het uitbundige gezang in Rotterdam en Amsterdam, zit de sfeer bij het Nederlands elftal en de Leeuwinnen. Beide zijn ook feest, maar de uitingen zijn een heel stuk minder fanatiek.

In twee stadions maakten we de vaste club mee en zagen we ook het Nederlands Elftal: Rotterdam en Zwolle. Dan kun je het verschil goed meemaken. Wedstrijden van het Nederlands Elftal – zelfs in de sfeervakken – worden minder fanatiek beleefd, dan de wedstrijden van de vaste bewoner.

Op naar Heerenveen, Twente en Groningen. Even voelen en ervaren hoe de sfeer daar is.