Via Argos en nu het beest in de bek kijken?

U ontdekte ons via de uitzending van Argos die u liet zien dat Thuisonderwijs ook in groepen plaatsvindt? Terwijl u dacht dat onze kinderen eenzaam aan een keukentafel in een boek zitten. En nu wilt u het beest in de bek kijken?

Dat kan.

Dit is een goed vertrekpunt: de meestgestelde vragen over thuisonderwijs.

Verder is het essentieel te begrijpen dat thuisonderwijs iets anders is als wat u tijdens de corona-periode wellicht zelf meemaakte. Toen zette school de liggende agenda door en gaven u de door hen gekozen leermiddelen. Met u als verlengstuk gingen ze zo op afstand door met school. U moest dat ad hoc parttime docentschap zien te combineren met de reguliere invulling, veelal gericht op tweeverdienen. Het zijn van een verlengstuk van school noemen we onderwijs op afstand en dat is echt niet te vergelijken met thuisonderwijs.

Thuisonderwijs is een manier van leven

Veranderingen komen zelden tot stand door een grote stap, maar zijn veelal een optelsom van duizenden kleine dingetjes. Daarom kun je thuisonderwijs ook niet ‘naast school’ doen, zoals de rechter nog weleens zegt. Je kiest voor thuisonderwijs, of niet.

Over het jonge mens

Ze is in 2023 12 en wil op dit moment professioneel eenwieleraar worden. U lacht en dat is u gegund.

In Nederland zien we de eenwieler als een grappig ding, iets dat je op een jeugdcircus leert. In Frankrijk en Duitsland is eenwieleren gewoon een beroep waar je van kunt leven. Waar je Nederland zonder ondersteuning of vergoeding op een WK mag vertegenwoordigen, krijgen sporters uit andere landen er een vergoeding voor. Tijdens het afgelopen WK kende Nederland op 4 disciplines een wereldkampioen en werden er diverse andere medailles gewonnen. Waar de Duitse sporter daar per plak 1000 euro voor krijgt, moet de Nederlandse sporter het doen met lucht. Eenwieleraar dus, dit jaar fietst ze voor het eerst als onderdeel van een internationaal team. Spannend.

Over de ouders

Moeder is actrice en theatermaakster. Ze toert door Nederland met zelfgemaakte avondvullende soloprogramma’s. Op 4 mei speelt als onderdeel van Theater na de Dam haar bekroonde voorstelling Zij zagen Oorlog. Op bevrijdingsdag staat ze in het theater in Zwolle met een dubbele voorstelling: Arum dem Fayer in de Middag en Zij zagen Oorlog in de avond. Later in de maand staat ze in Leeuwarden en op 24 mei in de Schouwburg van Meppel met Oscar en Oma Rozerood.

Vader is fotograaf, filmmaker en theaterproducent. Hij maakt fototentoonstellingen, fotoreportages, korte films en muziekvideo’s. Hij produceert ook de theatervoorstellingen van een aantal artiesten, waaronder – bijna vanzelfsprekend – die van Ksenia.