Vincent in Drenthe

In de prachtige Grote Kerk in Emmen vind je tot en met 9 september 2023 de expositie “Vincent in Drenthe” Het is een verzameling werken geïnspireerd op Vincent van Gogh, maar gemaakt door lokale kunstenaars. De stijl van het werk is uiteenlopend en de gebruikte technieken zijn divers. Ze variëren van ‘klassiek’ olieverf op linnen tot een ets. Er is breiwerk en een prachtig kunstwerk gemaakt met elementen uit de natuur (zaden, een kop van een zonnenbloem, etc). Je vindt er glaswerk en diverse ‘mixed media’ werken. Voor elk wat wils, dus ga vooral kijken!

Sommige werken zijn geïnspireerd op zijn stijl. In andere werken zoekt de kunstenaar naar zijn of haar eigen relatie met Drenthe, zoals het werk van Nasima Bosma bovenstaand. Van Gogh kwam met een trekschuit naar Drenthe. Haar oma kwam uit een schippersfamilie en heeft zelf nog een trekschuit moeten trekken. De schoonheid van het werk kun je alleen beoordelen als je er met je neus op staat, dus bezoek die Grote Kerk in Emmen. Toegang gratis.

In de Grote Kerk in Emmen vind je ruim 40 werken. Vooraf dachten we dat in 45-60 minuten te doen, maar dat is aan de krappe kant als je in het prachtige expositieboekje ook alle begeleidende teksten (en verklaringen) wilt lezen. In de kerk schenken ze trouwens ook fatsoenlijke koffie, dus neem vooral ruim de tijd.

Voor drie euro koop je de gids die hoort bij de expositie. Daarin vind je behalve alle werken en de toelichting ook een inleiding op Vincent van Gogh en Drenthe.

Je vindt de Grote Kerk midden in Emmen, aan de Schoolstraat 5. Voor exposities is de Grote Kerk elke woensdag, donderdag en vrijdag open tussen 13.00 en 17.00 uur. Daarnaast zijn er reguliere kerkdiensten en vind je er lezingen, muziek en theater.