12, dan zit je vast in Groep 8

Een jong mens dat thuisonderwijs krijgt is niet langs dezelfde lat te leggen als iemand die schoolgaand is. Iemand die thuisonderwijs krijgt, die wordt voorbereid op een startkwalificatie in het 17e jaar, want dat vraagt de wet. De route naar die kwalificatie is anders voor elk kind dat thuisonderwijs krijgt. Dat maatwerk is mogelijk vanwege het tijdloze aspect van thuisonderwijs: je hebt 24 x 7 uur om te leven en leren maakt daar intergraal onderdeel van uit.

Voor het onderwijs van Sofia gebruiken wij een hele mix aan onderwijsmiddelen en -methodieken om haar in haar ontwikkeling verder te helpen. Dat is vooral in het begin pittig, omdat je dat proces eigen moet zien te maken. Dat is continue aanstaan en bezig zijn met de match tussen de wisselende interesse en beschikbare mogelijkheden. Dat klinkt complex, maar daar groei je spelenderwijs in, want in het begin is het jonge mens 4 jaar oud en is veel te overzien.

Bovendien hoef je het niet alleen te doen. Als je het zelf mag regelen, dan kun je overal aankloppen met vragen. En dat hoeft niet beperkt te blijven tot een “10 minutengesprek”. De eerste hulplijnen zijn gelijkgestemde ouders om je heen en je familie en vrienden, maar al snel volgen (ex)-collega’s, docenten, etc. Dankzij internet, met name social media, is nagenoeg iedereen maximaal 2 apps van je verwijderd.