Eters in het circus en theater

Eerder legde ik uit dat Sofia als huiswerk haar theatervoorstelling ‘Eters’ bedacht en zelf ontwikkelde. Nadat ze met die voorstelling een prijs won, speelde ze hem voor schoolklassen in de gymzaal van een school. Maar ook in theaters, kerken en synagoges. En natuurlijk voor duizenden mensen op festivals in de buitenlucht. Voor haar een grandiose ervaring en bovendien kreeg ze voor haar spel een vrijwilligersvergoeding. Die spaart ze dan op voor internationale wedstrijden, zoals het Wereldkampioenschap Eenwieleren in de VS en het Latijns-Amerikaanse kampioenschap in Colombia.

Ervaringen zoals een live-optreden voor publiek vormen een persoonlijkheid. De omgeving is wisselend. Binnen is het licht soms niet optimaal en buiten heb je te maken met wind en zon. Bovendien is de vloer waarop je de act speelt niet overal even recht. In een kerstcircus zoals onderstaand speelde ze op tapijt dat op een schuine vloer lag, maar op festivals speelde ze veelal op podiumdelen.

Ze leert zich voor een live-optreden voor te bereiden: haar stem los te maken, spieren warm te maken en de omgeving te leren kennen. Bovendien moet ze – vaak onder enige druk – soundchecken om microfoons en live-muziek afgestemd te krijgen.

Tijdens een voorstelling kan er soms iets niet helemaal gaan zoals het bedacht of gepland is. Ook dan moet de show door. Dus zal ze daar een elegante oplossing voor moeten bedenken, het liefst op zo’n manier dat het publiek het niet merkt.

Als je dan het eerste optreden in Leeuwarden (februari 2023) vergelijkt met die van Leiden (30 december 2023), dan is de persoonlijke groei enorm. In Leeuwarden speelde ze de voorstelling foutloos, maar was ze nog erg nerveus. In Leiden ging het ook foutloos, maar was er slechts wat gezonde spanning.