Museo Nacional Bogotá

We waren voor het Zuid-Amerikaanse Kampioenschap Eenwieleren in Bogotá Colombia. Een goede plek om onderzoek te doen naar oorspronkelijke bewoners, de erfenis en het waarom daarvan. Op advies van een deskundige van de Universidad del Rosario kozen we voor het Museo Nacional.

Het wereldberoemde goudmuseum vertelt ook het nodige over de oorspronkelijke bewoners, maar richt zich toch meer op het goud als waardevol materiaal. Museo Nacional daarentegen vertelt het verhaal van de stammen, hun leven, de landbouw en hun gebruiksvoorwerpen in oa. goud en aardewerk.

Het bergachtige Colombia heeft een deel van de Andes bergketen binnen de landsgrenzen. Daar heersten de Inca’s, een zeer hoogwaardige samenleving. En in het huidige Colombia feitelijk de grootste van zes stammen die ooit binnen Colombia leefden. De Inca’s ontwikkelden een zeer vooruitstrevende samenleving zonder lastdieren, het wiel, ijzer, het schrift of geld. Hun architectuur is monumentaal en hun textiel wereldberoemd. Hun wegennet was zeer fijnmazig en bereikte alle delen van het rijk, ondanks de moeilijke ligging in de bergen.

Alle beschrijvingen in het museum zijn in het Spaans. Als je geen Spaans leest, dan is Google Translate een goede oplossing op voorwaarde dat je een internetverbinding op je telefoon hebt. De informatie die het museum biedt is alle moeite meer dan waard.

In het museum leerden we veel over wat over het algemeen de sieraden van de stammen wordt genoemd: neusringen, oorringen, piercings, etc. Veel daarvan waren van goud gemaakt en hadden een functioneel doel. Neusringen waren bedoeld om de neusvleugels op te rekken, zodat je meer kon ruiken. Oorringen moesten de oorschelp groter maken, zodat de stammen beter konden horen. Piercings in oorleden moesten meer licht in de ogen brengen, zodat je verder kon kijken. En piercings in de tong zouden maken dat je beter kunt proeven. Alles was bedoeld om sneller gevaar te kunnen onderscheiden.

Het Museo Nacional heeft een prachtige collectie oorspronkelijke beelden. Die zijn zeer gedetailleerd en in hele mooie staat. Van elk beeld wordt – voor zover het museum het weet – de functie of bedoeling weergegeven.

Het Museo Nacional is gevestigd in een Oud-Koloniaal slot en kent drie verdiepingen. De begane grond is volledig gewijd aan het verleden van de Oorspronkelijke bewoners en de recente geschiedenis (burgeroorlog, etc). Op de tweede en derde verdieping vind je de Spaanse geschiedenis en een riante kunstcollectie. Zeker ook de moeite waard, maar wij vonden het minder interessant dan de begane grond.