Laat je niet gek maken door de school

Van veel ouders krijg ik vragen over huiswerkschema’s die ze vanuit school gemaild krijgen. Ook zijn er veel zorgen bij ouders over of ze wel genoeg tijd aan onderwijs kunnen besteden. Dus daar gaan we het over hebben in deze blog en deze film.

Tekst loopt door onder de film.

Huiswerk en schema’s van school

Daar moet je je net zoveel van aantrekken als je aankunt of aan wil kunnen. Deze situatie gaat langer duren dan die paar weken die nu gepland zijn, dus je moet iets optuigen waar je in je gezinssituatie enige maanden mee vooruit kunt. Je zult merken dat als je voor jezelf eenmaal een schema hebt ontwikkeld, dat het oppakken van huiswerk van school daar een logische plek in krijgt. Je eerste prioriteit nu is het vinden van een logisch ritme waarin je in de huiselijk setting plek vindt voor je werk, je huishouden en het onderwijs.

Je kinderen zitten nu thuis en het ritme thuis is echt anders dan het ritme op school. Daar maken ze dagen van half 9.00 uur tot 1500 uur. Thuis begint je dag waarschijnlijk ergens rond half 7 en eindigt die rond een uur of 23.00 uur. Ergens daarin worden je kinderen wakker en gaan ze slapen en in die periode dat zij wakker zijn leef je met elkaar en onderwijs is daar een onderdeel of een verlengstuk van. Hier heb je wat tips van een deskundige.

Thuis ga je niet heel lang volgepropte school-achtige schema’s volhouden. Ten eerste heb jezelf wel wat anders te doen dan tussen 9 en 15 oppasser spelen. Ten tweede hebben je kinderen daar in hun ‘thuis’ geen zin in. Zoek naar een ritme waar je voor langere tijd, 3-6 maanden, mee vooruit kan.

De klok is niet heilig, want die is er morgen ook. Het weer is een ander verhaal. Als het morgen regent heb je grote kans dat je kinderen binnen willen blijven, een enkeling uitgezonderd. Gebruik dat mooie weer van nu en ga naar buiten. De tijd om binnen onderwijs te doen komt echt nog wel, want in Nederland kun je altijd op regen rekenen.

Kan ik wel genoeg tijd aan onderwijs besteden? 

Met dank aan (ex juf) Maartje (KNUFFEL!) en pedagogisch hulpverlener Maria, weet ik dat een schooldag bruto 6 uur en 15 minuten duurt, maar dat de effectieve onderwijstijd maximaal 100 minuten is. Je leest de totale berekening hier.  Anderhalf uur zeg maar … eitje, dus laat je niet gek maken.

En nu? 

Gewoon je best doen. Andere optie heb je niet. Experimenten dus. Proberen. Zie dat je een ritme vindt waar jij je lekker bij voelt en dat je kinderen fijn vinden. Heb vooral maling aan wat iemand daarvan vindt. Jouw leven, jouw oplossing. Knooin noemen we dat hier in de provincie. En muzikaal klinkt dat als volgt:

Meer tips voor onderwijs thuis vind je hier.

Bonus: Corona-gerelateerde rekensom voor de oudere kinderen.

In Nederland wonen 17 miljoen mensen. Daarvan krijgt volgens Mark Rutte ca. 70% Corona. Daarvan zal 5% op de de Intensive Care terecht komen. Een verblijf op de Intensive Care duurt gemiddeld 15 dagen. We hebben in Nederland 2000 bedden op de Intensive Care.

Vraag 1: Bereken hoeveel mensen we op de IC gaan opvangen.

Vraag 2: Bereken hoe vaak ieder bed dan gebruikt moet worden.

Vraag 3: Bereken hoe lang het duurt voordat iedereen geholpen is.

Vraag 4: Maak de berekening opnieuw als ‘slechts’ 2% op de intensive care terecht komt.

Ander artikel: Geen school, dus tips om zelf onderwijs te geven.