Geen school dus zelf onderwijs geven?

Dit is voor al die ouders die met hun kinderen thuis zitten en nu iets met onderwijs moeten gaan doen. Je zoekt naar een hoe en wat. Je zoekt naar leermiddelen en structuur. Je denkt aan school en wil dat zo goed mogelijk kopiëren. Je hebt geen idee waar te beginnen en in de groep-app lijkt de ene ouder nog gestructureerder dan de ander.

Geen stress, geen paniek. Eerst even terug naar af.

Je bent geen docent, je hebt geen school. Ga met elkaar dingen doen die je samen leuk vindt en zoek daarin het onderwijs. Daardoor leren ze en groeien ze. En jij ook. Je bent thuis met je kinderen en kunt dus meer van elkaar genieten. Hoe tof is dat?

Probeer de situatie te benaderen als een vakantie, waarin je zelf via een thuiswerksituatie moet proberen te werken. Als je op vakantie bent dan laat je die kinderen ook niet aan hun lot over en doe je ook dingen met ze. En als je op vakantie bent, dan laat je die werktelefoon of notebook ook niet volledig links liggen. Deze periode lijkt daarop, dus denk aan je dagritme in die vakantie.

Het ritme van de dag wordt normaal gedicteerd door verplichtingen om je heen. Grote kans dat het er zo uitziet: je staat vroeg op, brengt je kinderen naar school, gaat naar je werk, haalt ze op, door naar de opvang, weer ophalen, sportclub, eten, voorlezen en naar bed, want morgen is het weer vroeg dag. Dat is nu anders, dus daar kun je wat mee.

Het is morgen niet per definitie vroeg dag, want het ritme bepaal jezelf. Dus vroeg naar bed is ook niet broodnodig. Dat geeft je veel meer uren om te plannen. Probeer dat normale raamwerk zoveel mogelijk los te laten.

Je school gaat je ongetwijfeld leermiddelen aanbieden of helpen met onderwijs op afstand. Probeer dat een plek te geven in dat ritme met die extra mogelijkheden.

Als kinderen slapen kun jij werken en als kinderen ‘s avonds een activiteit doen waar ze weinig energie voor nodig hebben of waar jij niet bij betrokken bent, dan kun je ook werken. Daar tussen vind je hier en daar ook nog wel een uur en je zult ontdekken dat het goed te doen is om je werk te combineren met kinderen thuis.

Daarmee geef je ze nog geen onderwijs, maar daar gaan we nu naar kijken.

Je hebt vast een lijstje met daarop wat zaken die je als gezin met elkaar wilt gaan doen als je tijd hebt of in de volgende vakantie. Of op een zaterdag, etc. Pak dat lijstje erbij of maak het en neem dat als een uitgangspunt. Ga die dingen gewoon eens een keer doen: binge watch die serie of een reeks aan films, doe samen dat bordspel en kook dat gerecht dat je elkaar beloofde om ooit een keer samen te maken.

Leren ze daar iets van? Vast, maar nu zorgt het in ieder geval voor een super toffe tijd in je gezin.

Onderwijstechnisch kun je die films gebruiken om thema’s of karakters te bespreken. Wat gebeurt er eigenlijk in die film? Hoe ziet het plot eruit? Hoe logisch is dat? Google op de titel van de film en zoek een bespreking die je voldoende handvatten geeft om je kinderen te prikkelen.

Je hoeft niet een ‘educatief spel’ te gebruiken om je kind aan de hand van een bordspel iets te leren. Een eenvoudig spel als Risk geeft al mogelijkheden genoeg. Daarmee leren ze aardrijkskunde, maar ook plannen en vooruitdenken. Complexere spellen geven meer mogelijkheden en er zijn natuurlijk ook spellen die onderwijs als uitgangspunt nemen en toch leuk blijven.

Koken is een onderschat onderwijsmiddel. Het geeft je heel veel mogelijkheden om iets over je lichaam (biologie) en voeding (natuurkunde, scheikunde) te leren. Koken geeft je ook veel mogelijkheden om te rekenen, geuren en smaken te verkennen en daarmee te experimenteren. Een goed dieet houdt bovendien Corona op afstand, zorgt voor betere leer- en sportprestaties en in zijn algemeenheid een fijner leven. Dat is dus ook een goed vertrekpunt.

Zijn je kinderen gek op hun camera of maken ze veel foto’s of films voor social media? Maak er een project van. Zoek iets in en om het huis of in het bos en laat ze daar met hun camera een reportage van maken.

Maken ze graag muziek? Doe dat een keer samen. Laat ze je uitleggen hoe ze het maken en wat ze erbij denken en voelen. Laat ze het jou leren.

Ga met elkaar sporten. Bezoek die skatebaan.

Musea zijn dicht, maar de natuur om je heen is open en met de ontluikende lente vol aan. Geniet van de geuren en kleuren, de vogels en insecten. Ga naar het park, op naar het bos.

Laat je kinderen buiten spelen, rond het huis, etc. Leer ze afstand te bewaren en leg ze uit waarom we even niet op een super sociale manier met elkaar om kunnen gaan. Buiten haal je gratis vitamine D, dus daarvoor hoef je niet in de volgende “Slag bij het Kruidvat” te participeren. Pin ze niet aan die tafel vast.

En dat schoolritme? Leg om te beginnen die lat niet te hoog. Het is nieuw voor je en je moet erin groeien. Je kind lijdt er echt niet onder als er een maand of wat even minder fanatiek onderwijs wordt gegeven.

Ik begrijp dat het gek klinkt, maar neem van mij aan dat er vanzelf een onderwijsritme in sluipt, op een manier die bij jullie past en je zult verbaasd staan over hoe leuk je kind onderwijs plotseling vindt. Echt waar.

Leven is meer dan onderwijs. Geniet van de tijd samen en zorg goed voor elkaar en je omgeving.

Lees ook: Laat je niet gek maken door de school of kijk de film over onderwijs thuis geven op Youtube.