Binnen blijven

De berichten van de specialisten en van Corona-ervaringsdeskundigen als Koen zijn duidelijk: het virus grijpt in het land om zich heen, impact is heftig en om de zorg te ontlasten is het voorkomen van verspreiding essentieel. Dat betekent dat ook wij ons verder op onze terp terugtrekken. We blijven vanaf vandaag zoveel mogelijk in en om het huis, dus geen skatebaan en park meer.

Ondanks de onrust en onzekerheid was het voor ons een hartverwarmende week. We genoten van de vele thuisonderwijzers die in de bres sprongen om al die ouders en docenten die plotseling afstandsonderwijs moesten geven te ondersteunen. Jaren verguisd en voor gek versleten, maar nu het vangnet voor iedereen die overvallen werd door deze nieuwe onderwijsrealiteit.

Je kind krijgt genoeg mee van de situatie om daar op zijn minst ongerust over te zijn. En misschien zelfs bang. Ze hebben onvoorwaardelijke liefde nodig. Dus wees die ouder die liefde geeft en niet die docent. Maak een veilige omgeving voor ze.

Ik zie veel onderwijschema’s voorbij komen waarvan ik pukkels tot in mijn bilnaad krijg. Vergeet die schema’s voor nu.

Maak je niet druk over een achterstand op school. Iedereen heeft te maken met dezelfde situatie. En wat is nu drie maanden op een leven lang leren? Niets toch! Maak de komende maanden de tofste tijd van jullie leven!

Jij moet kinderen het gevoel geven dat het goed komt. Dat kan alleen jij. Wees dus die liefhebbende ouder die vol begrip is en onvoorwaardelijk liefde geeft. Jij geeft het voorbeeld. Je kind gaat het vanzelf nadoen. Echt waar. Zo werkt de natuur.

Speel bordspellen met elkaar of doe samen een computerspelletje. Bezoek virtueel een theatervoorstelling of een museum. Kijk series of films. Lees met elkaar en aan elkaar een boek voor: ieder een hoofdstuk. Bak een taart met elkaar of ga schilderen en tekenen. Maak muziek samen. Voetbal in de achtertuin.

Wees je er vooral van bewust dat dit pas het begin is. Het wordt erger. Dan heb ik het niet over Corona, maar over de situatie thuis. Je kind wil naar buiten, naar zijn vrienden. Die trek wordt steeds groter en de frustratie dat het niet kan dus ook.

Grote kans op spanning en stress.

Dat kan onprettig worden thuis, zeker als je geen tuin hebt of beperkte ruimte. Wordt niet boos op elkaar, maar weest die begripvolle ouder. De komende maanden is veiligheid belangrijker voor je kind dan en volgestampt huiswerkschema.

 

Thuisonderwijzers weten uit ervaring dat het voor langere tijd combineren van huishouden, leren en werk iets anders is dan ‘even een paar dagen thuiswerken ivm. een griepje’. Je moet je mentaliteit en dagritme significant aanpassen om de boel gezellig en productief te houden.

Afijn, we staan aan het begin van de curve, hoorde ik een medisch specialist vanochtend zeggen. Ook wij maken ons dus op om veel tijd in en rond het huis te besteden. Best afzien, want normaal gesproken zitten wij het grootste deel van de week buiten: natuurgebieden, themaparken, bibliotheken, bedrijven of culturele instellingen.

Blijf gezond, denk aan jezelf en werk vooral aan je immuunsysteem!